Понеделник, 01 Юли 2024
    
Айтос

Тази вечер Айтос открива 55-ото издание на „Славееви нощи 2024“

  14.06.2024 15:24  
Тази вечер Айтос открива 55-ото издание на „Славееви нощи 2024“

Над 2500 участници ще се изявяват на откритата сцена в събота и неделя

 

Българският фолклор е палитра от багри и звуци, която живее в настоящето с традициите от миналото, за да бъде пренесена в бъдещето. Това е посланието на айтоските „Славееви нощи“, които, отново през юни, идват с 55-ото издание в най-красивия парк – „Славеева река“, град Айтос.

Тази вечер (14.06.) е началото на тридневната фолклорна фиеста на откритата сцена в парка. Точно в 20.00 часа е тържественото откриване с голям концерт на Ансамбъл „Пирин“, Благоевград. Преди това ще бъде издигнато знамето на Празниците и ще звучат славеевите трели – химнът на „Славееви нощи“.

Празниците са под патронажа на кмета Васил Едрев. В събота и неделя, на 15 и 16 юни, от 10.00 часа започват конкурсите в три възрастови групи: до 14 години, до 18 години и над 18 години. В рамките на празниците се провеждат пет конкурса – за изпълнители на народни песни, за инструменталист (гайда, кавал, гъдулка и тамбура), за певческа група за изворен и обработен фолклор, за инструментална група за изворен и обработен фолклор и за танцова група.

Наградите за най-добрите са осигурени от Община Айтос и спомоществователи. Традиционни са и специалните награди: „За най-ярко младо дарование на „Славееви нощи 2024“, за „Най-добре представил се колектив от Айтос”, „За най-малък изпълнител на „Славееви нощи 2024“ и за „Откритие на Празниците“.

Нелеката задача да определи най-добрите сред в петте конкурса ще има журито с председател проф. д-р Елена Кутева – Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, София, и членове: Цвета Кехайова – хоров диригент, музикален педагог, Димитър Тонев – хореограф, художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Атанас Манчев“, град Бургас и Петър Димитров – директор и главен художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Тунджа“, град Ямбол.

Вечерните концерти в събота и неделя са от 20.00 часа. На 15 юни на сцената на „Славееви нощи“ ще бъдат фолклорни състави и изпълнители от община Айтос. На 16 юни НЕЛИНА закрива Празниците с голям концерт.