Сряда, 03 Юли 2024
    
Култура

Започва традиционната седмица на Португалската култура в Бургас

  15.06.2024 16:09  
Започва традиционната седмица на Португалската култура в Бургас

Тази година Седмицата на португалската култура е посветена на две значими за португалската история събития - 500 години от рождението на великия португалски поет Луиш де Камойш и 50 години от Революцията на карамфилите.

Откриването е на 17 юни, понеделник, от 18. 00 часа в КЦ "Морското казино", а специален гост ще бъде директорът на Португалския културен център София Сарайва. Тя ще открие изложбата „Илюстриран април”, посветена на годишнината от революцията и по традиция ще връчи сертификатите на всички успешно завършили курса по португалски език. В събитието ще участват и ученици от Английската гимназия „Гео Милев” и ЧОУ „Д-р М. Монтесори”, които са подготвили кратка програма.

В останалите дни ни очакват и три нови творчески ателиета в които всеки ще може да си изработи нещо за спомен с португалски мотиви – магнитче, керамично пано или чиния, открит урок по португалски език и прожекции на игрални филми.

Филмът „Капитаните от април” ще бъде излъчен на 19 април от 21 ч на Открита сцена „Охлюва” е базиран на историята около преврата през април 1974, който сваля диктаторския режим, ръководен от Антонио Салазар и променил изцяло както Португалия, така и съдбата на португалските колонии в Африка и в Източен Тимор.