Сряда, 03 Юли 2024
    
Мнения Поморие

Кметът на община Поморие Иван Алексиев: Местни жители атакуват ПУП за многоетажен паркинг в съда

  16.06.2024 12:19  
Кметът на община Поморие Иван Алексиев:   Местни жители атакуват ПУП за многоетажен паркинг в съда

 

Това бави реализацията на проекта 

Интервю на Моника Илиева

Иван Алексиев – роден на 25 юли 1965 г. в гр. Поморие, завършва висшето си образование със специалност „Технология на микробиологичните и ферментационни продукти“ във ВИХВП – Пловдив. Политическа дейност – основни акценти: през 2007 г. е сред учредителите на ПП ГЕРБ. На местните избори през същата година, е избран за общински съветник от ГЕРБ – Поморие. От януари 2008 г. до юли 2009 г. – заместник-кмет с ресор „Туризъм“ в община Поморие. На парламентарните избори през 2009 г. е избран за народен представител от ГЕРБ и за заместник-председател на Парламентарната комисия по околна среда и води. Политкариерата му продължава с местните избори през 2011 г. – ключова – когато е кандидат за кмет на община Поморие, издигнат от ПП ГЕРБ. На проведения първи тур получава 6335 гласа (или 46,79%) и се явява на балотаж с Петър Златанов, издигнат от Инициативен комитет, който получава 4424 гласа (или 32,68%). Избран е на втори тур с 8256 гласа (или 62,60%). На местните избори през 2015 г. отново е кандидат за кмет на община Поморие, издигнат от ГЕРБ. Избран е на първи тур с 9006 гласа (или 74,29%). Преизбран за кмет на местните избори през 2019 г. и 2023 г. През юли 2022 г. е избран за областен председател на ГЕРБ в Бургас.

 

– Г-н Алексиев, обнадеждаващи ли са очакванията за Лято 2024?

– Категорично. Защото и срещата с туристическия бранш, и срещата с министъра на туризма Евтим Милошев са обнадеждаващи, предвид данните, с които разполагат според записванията. Специални благодарности към служебния министър на туризма, че толкова бързо успя да влезе в проблемите на сектора. Министър Милошев реагира светкавично туристическият бранш да може да разчита на работна ръка от трети страни, тъй като не достигат работещите в сектор „Туризъм“. Няма как да задържиш качествения персонал четири месеца, иска се целогодишна заетост.

И другият важен момент е подобряване работата на летище Бургас. Не мога да отрека, че комуникацията между концесионера и нас – местната власт, е на много добро ниво, водят се разговори за допълнителни линии и привличане на нови авиокомпании. Прави впечатление, че имат много сериозна лятна чартърна програма, която, ако бяха я обявили малко по-рано, нямаше да има напрежение. Така че много е важно да имаме добра комуникация между местна власт, туристически бранш, концесионер и държава.

– В Поморие се извършват реконструкции и строителство по общински проекти на няколко места, а до влизане на забраната остава кратко време – 15 юни – ще спрат ли дейностите и на какъв етап?

– Извършват се строителни дейности на кръстовището на ул. „Княз Борис I” с ул. „Европа“. Ще спрем заради сезона и ще продължим с кръговото през септември месец. Работим усилено и по ремонти на отделни улици и тротоари в градската част и кв. „Свобода“. Спрели сме разширението на ул. „Проф. Стоянов“. Тъй като няма да успеем с откриването на новите паркоместа там, ще започнем работа отново през септември, защото паркирането е голям проблем.

Колкото и да са недоволни гражданите от синята зона и платеното паркиране, в момента то се оказва най-доброто решение. Иначе настъпва хаос между местни и гости. В Старата градска част, където са къщите и стаите за гости, няма как да им въведем синя зона. С преференциалното паркиране се решава до голяма степен проблема с паркирането. Защото всеки пред дома си има спокойствието, че може да паркира автомобила си. А вече в новия комплекс „Малко солено езеро“, в който има кооперации, синята зона работи нормално. Това хибридно паркиране, колкото и странно да се струва на някои, се оказа, че работи. За сведение миналата година имахме 1800 заявления за преференциално паркиране, към момента са 3500 – два пъти повече.

– Местни атакуват ПУП-а на многоетажния паркинг в съда, това ще ви откаже ли от реализацията на проекта?

– Другият голям проблем, който лично мен ме изненада, а и бяхте свидетели, вие присъствахте на всички обществени обсъждания – за което благодаря на вашата медия – най-много по време на обществените обсъждания се говореше, че няма многоетажен паркинг. Разработихме проект за такъв, имахме готовност да стартираме, но двама местни поморийци, подстрекавани от външни хора, които са си купили апартаменти срещу сградата на общината в Поморие, атакуваха ПУП-а за изграждане на многоетажното съоръжение под претекст, че им се нарушава спокойствието и им се спира гледката към морето. Първо не се нарушава нормалният ритъм на живот, защото сме спазили всички отстояния. Второ, гледката им към морето отдавна я няма и няма връзка с планираното съоръжение в района. Но въпреки това, процедурата е спряна, изчакваме съда. На първа инстанция Община Поморие печели, спазили сме всички изисквания по ЗУТ. Очакваме решението на втора инстанция, което води до забавяне. По разчет 2025 г. трябваше да открием многоетажния паркинг за 600 автомобила. Ако първият работи добре, имаме готовност за втори и трети такъв в различните зони на града. И тогава проблемите на Поморие с паркирането ще се решат.

За настоящия летен сезон разкриваме два нови паркинга – единият е срещу комплекс „Роуз гардън“, с капацитет 100 до 120 автомобила. Имаме разбирането на директора на СУ „Иван Вазов“ – Петя Казакова, те имат една голяма площ, която не се използва за спортни дейности, където от 1 юли до 31  август също откриваме паркинг, който е до самия Източен плаж за около 80 автомобила. Отваряме двата буферни паркинга – „Капката“ и до Евангелска църква.

Строителните дейности окончателно приключват на 15 юни. Като от 1 юни общински служители ще минават по всички строителни обекти, ще предупреждават, че трябва да прекратят дейността си, а строежите да бъдат запечатани със съответните платна и огради и отново след 16 септември могат да възобновят своята работа.