Понеделник, 01 Юли 2024
    
Поморие

Много настроение беляза 15-годишнината на фестивала „Хоро край поморийския бряг“

  17.06.2024 12:16  
Много настроение беляза 15-годишнината на фестивала „Хоро край поморийския бряг“

 

 „Петнадесет години е буйна младежка възраст. Затова и фестивалът ни се развива все по-буйно, а площадът ни събира все по-огромен брой желаещи да се включат в магичното поморийско хоро. Пожелавам на организаторите от Танцов клуб „Чайка“ Бургас – Поморие още дълги години, ръка за ръка и в ритъма на танца, да успяват във всяко свое ново начинание, но никога да не прекъсват традицията, наречена „Хоро край поморийския бряг“. Поздравления за всички участници!“, каза кметът Иван Алексиев по повод 15-то издание на фестивала на клубовете за народни танци „Хоро край поморийския бряг“, което се проведе от 14 до 16 юни 2024 г. в Поморие.

Тазгодишният фестивал започна с концерт-спектакъла „Хоро се сбира“, организиран от „Велиана Дачева (ръководител на танцов клуб „Чайка Бургас – Поморие“) и Марио Гергинов (зам.-директор на 140. СУ „Иван Богоров“ – гр. София). Многобройните участници, сред които и Студентски фолклорен ансамбъл при ЮЗУ „Неофит Рилски“ – гр. Благоевград, под режисурата на доц. Георги Гаров, по неповторим и незабравим начин представиха магията българския народен танц.

Настроението от спектакъла преля и сред стотиците хороигралци, които разтресоха града в съботния ден. Представените красиви облекла и завладяващите танцови стъпки припомниха на всички присъстващи автентичността и богатството на българския фолклор. Площадът едва събра красивите кръгове, които се извиха, следвайки ритъма на народната музика. Някои от показаните хорà бяха разучени с ръководителите на клубовете в третия фестивален ден и ще бъдат част от програмата на следващото 16-то издание на фестивала следващата година.