Вторник, 02 Юли 2024
    
Крими

Украински про крадец дебнел жертвите си преди да опразни апартамента им

  17.06.2024 15:32  
Украински про крадец дебнел жертвите си преди да опразни апартамента им

Георги РУСИНОВ

 

45-годишният украински гражданин Юрий Штонда дебнел жертвите си – бургаско семейство, преди да опразни жилището им в комплекс „Изгрев“. Същият очевидно бил професионален крадец, тъй като открили у него цял арсенал от инструменти. В удобен момент оставил колата си „Рено Меган“, с украинска регистрация, паркирана пред блока и на няколко курса слизал и се качвал с отмъкнатата плячка от апартамента. Това стана ясно днес по време на заседанието, в което се гледа мярката му за неотклонение.

Живеещият на квартира във Варна украинец е заловен след като е откраднал 4000 лева, 4500 евро, златни накити, 4 броя мъжки часовници, две бутилки колекционерско уиски, което обаче не е успял дори да отвори, както и други вещи.

Пристигнал у нас през май и само месец по-късно е извършил кражбата. От адвоката му стана ясно, че същият няма работа и незнайно как живее на квартира във Варна, където при претърсването полицаите открили и пистолет с два пълнителя към него, както и 46 патрона, за който нямал разрешително.

Прокурор Христо Христов посочи, че Штонда има опасност да се укрие, тъй като не е трайно установен у нас. Именно затова поиска Районен съд – Бургас да наложи най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“.

Служебният му защитник посочи, че клиентът й съдействал напълно на разследващите органи и не оспорва, че е извършил деянието, в което е обвинен. Изтъкна и че няма опасност да се укрие.

„Искам да кажа, че се извинявам на пострадалите. Имам малко дете на 6 месеца и дъщеря на 9 години. Ако съдът прецени да ми даде „домашен арест“, който ще изпълнявам във Варна“, бяха малкото думи, които украинецът, който дори не искаше медии в залата промълви.

Съдът обаче наложи „задържане под стража“.