Понеделник, 01 Юли 2024
    
Бургас Общество

Горещините предстоят – как се оцелява при жегите

  18.06.2024 14:02  
Горещините предстоят – как се оцелява при жегите

 

Съвет. Внимавайте с климатика и алкохола

Дона МИТЕВА

На прага на лятото, когато вече първите жеги са факт, е важно всички да си припомнят основни правила за оцеляване в жегата.

Как високите температури се отразяват на сърдечносъдовата система? Колко трябва да е висок стълбът на живака, за да са температурите опасни за сърцето? Дехидратацията ли е най-коварният процес, предизвикан от горещините? Кога студената бира и леденият коктейл могат да ни докарат аритмия? На колко да включим климатика, за да се разхладим, без да си навредим? На тези въпроси отговаря д-р Гергана Кърцелянска, която е специализант в Отделението по кардиология на УМБАЛ – Бургас.

„Всеизвестен факт е, че през лятото процентът на острите коронарни синдроми и в частност острия инфаркт на миокарда спада. Но това не означава, че топлото време не крие и опасности. Високите температури водят до разширяване на кръвоносните съдове, което е и причината нашите пациенти сами да установяват спад в артериалното налягане и нуждата от намаляване на лекарствата за кръвно“, казва специализантката по кардиология в УМБАЛ – Бургас.

Колкото повече се покачва живакът, толкова повече започва да се поти тялото, за да намали телесната си температура. „ С потенето, обаче, се губят много течности и соли, които са в тясна връзка с нормалното функциониране на сърцето. И това може да доведе до сериозни последствия като ритъмни нарушения, хипотонични кризи, синкопални реакции, дори в най-екстремните случаи – до инфаркт“, предупреждава младата лекарка. По нейни думи 

 

прекаралите инфаркт са най-уязвими

 

Болното сърце е по-уязвимо през лятото, но не всички хора са наясно, че имат проблем с кардиамото. „Пациентите, прекарали наскоро инфаркт, са едни от най-уязвимите в жегите. Отслабналото сърце не е в състояние да отговаря на нуждите на организма за изпомпване на кръв към разширените кръвоносни съдове на кожата с цел охлаждане. Резултатът от това е, че дори и най-малките усилия могат да доведат до екстремна умора и прегряване“, обяснява бъдещата кардиоложка.

Пациентите със сърдечна недостатъчност също са много чувствителни на покачването на температурите. „При тях е възможно да има нужда от намаляване дозата на диуретичните им лекарства. Изобщо при „съдовите“ болни – тези с мозъчносъдова или периферна съдова болест – е удачно да си обърнат повече внимание през този сезон“, препоръчва специализантката в Отделението по кардиология на УМБАЛ – Бургас.

 

Кои симптоми „издават“, че сърцето се „мъчи“ в жегата?

 

Еднозначен отговор на този въпрос, няма. „Сърцето не „издава“ често, че се мъчи, но когато се появят симптомите у пациентите, е редно да се обърне внимание веднага. Най-честите оплаквания, които имат сърдечноболните хора, са умора, прималяване, причерняване, понякога и сърцебиене“, изрежда лекарката.

Д-р Кърцелянска казва, че няма строги правила, към които да се придържат хората – здрави или болни, в жегата. Но пък има препоръки, които е добре да се спазват:

 

  • избягвайте да излизате в най-горещите часове – това е интервалът между 12 ч. и 16 ч., когато температурите са над 30 - 35 градуса.
  • носете светли и свободни дрехи.
  • приемайте повече течности – по възможност не ледени, а с умерена температура.

 

Студен компрес под мишниците облекчава

 

Освен от хидратация организмът има нужда и от прохлада. „Климатиците са вариант за охлаждане, особено когато температурата на въздуха е по-висока от тази на тялото. Важно е да няма много голяма разлика между температурата в стаята и тази на външната среда, защото при преминаването от топло на студено е възможно да се появи спазъм на коронарните артерии и пациентите да получат стенокардна симптоматика – болка и стягане в сърдечната област.

Затова съветваме пациентите си, когато използват климатици, температурната разлика да е не повече от 10 градуса. Вземането на хладен душ или поставянето на мокра кърпа под мишниците, на китките също е подходяща възможност за облекчение в горещините“, отбелязва д-р Кърцелянска.

 

Две питиета за мъжете, едно – за дамите

 

В отпускарския сезон посягаме към „чашката“ по-често и по всяко време на деня. Как обаче влияят бирите и коктейлите в жегите? „Любимият отговор на пациентите ми, когато ги питам приемат ли алкохол, е: „немного, обичайно“.  За българите обаче „обичайното“ е малко повече от позволеното не само през лятото“, коментира д-р Кърцелянска.

„През летния сезон се наблюдава повишено „посягане към чашката“ в опит хората да се разхладят. Най-честите реакции при прекомерния прием са ритъмните нарушения и в частност – предсърдното мъждене. Препоръчваме на пациентите си по възможност да ограничат алкохола до минимум“, подчертава тя и допълва: „Ограниченията, най-грубо казано, са 2 питиета за мъжете и 1 за жените. И най-важното е да се приема достатъчно количество вода, защото, както всички знаем, алкохолът и кофеиновите напитки имат диуретичен ефект“, напомня специализантката по кардиология.