Понеделник, 01 Юли 2024
    
Бургас Общество

В областта: Седмокласниците по-малко от обявените места в гимназиите

  19.06.2024 10:33  
В областта: Седмокласниците по-малко от обявените места в гимназиите

 

Това не изключва жестока конкуренция за определени школа

Дона МИТЕВА

Общо 3 863 седмокласници от област Бургас се явяват днес на Национално външно оценяване по български език и литература. Същият е и броят на децата, които ще се явят по математика в петък.

Обявените места за осми клас в различните училища в Бургаско са общо 4 156, сочи справка от Регионалното управление на образованието /РУО/.

Това ще рече, че няма риск седмокласник да не може да намери своето училище, в което да продължи образованието си. Традиционно обаче, ще има жестока конкуренция за определени гимназии, където ще бъдат приети децата с най-висок бал и такива, където на косъм ще се запълнят паралелките. Да се надяваме, че няма да има закрити паралелки в областта след приключване на приема заради липса на ученици.

От резултатите на двата изпита български и математика може  да се съди за работата на преподавателите в клас, от една страна, а от друга за това дали частните уроци, които не са излезли от употреба, дали са си стрували парите.

Сред учениците има и 13, които са със затруднения в обучението и трима с други увреждания. Предвидените за тях места в гимназиите са 34.

На изпита по музика ще се явят 50 седмокласници за 60 места. По езиците – английски, немски и руски на изпит ще се потят 107 деца, а обявените за прием места са 240. Най-много са учениците, които са заявили, че ще положат изпит по английски.

При изобразителното изкуство желаещите да положат изпит са 80, а местата 108.

59 424 ученици се явяват на Национално външно оценяване по български език и литература след 7-и клас. Изпитът ще започне в сряда в 9.00 часа и ще се проведе в 1665 училища, в 5431 зали.

Изпитът по математика е в петък - на 21 юни, а по чужд език, който е по желание на 20 юни.

Изпитите за проверка на способностите са изобразително изкуство 24 юни, музика 25 юни, музика и физическо възпитание и спорт 25-26 юни, физическо възпитание и спорт 26 -27 юни.

Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 2 юли 2024 година.