Понеделник, 01 Юли 2024
    
Бизнес Бургас Камено

Търсят се доброволци за разкопки на крепостта Русокастро

  19.06.2024 12:30  
Търсят се доброволци за разкопки на крепостта Русокастро

 

Разкопките на крепостта Русокастро през 2024 г. се планира да започнат на 1 юли 2024 г. Задачата на археологическия екип е да допроучи северозападната крепостна стена на средновековния град, с прилежащите ѝ кули. Разкопките за поредна година са финансирани от Община Камено и се изпълняват от Регионален исторически музей – Бургас.

Поради огромното количество работа, археологическият екип се обръща към всички, които имат интерес към археологическите разкопки, с молба да подпомогнат проучването през 2024 г., като се включат като доброволци в изкопните работи. Крепостта е в голяма степен социализирана и има изградена прекрасна инфраструктура, така че достъпът с лек автомобил е налице.

Условията са следните: всеки един доброволец трябва да е на възраст над 18 г., ако е по-млад – задължително да бъде с придружител. Няма да се допускат хора без шапки против слънце. Задължително е всеки доброволец да си носи достатъчно количество вода и храна. Няма да се допускат на разкопките хора по джапанки – задължително е да се носят гуменки или други стабилни обувки. На място ще бъдат раздавани предпазни ръкавици. За хора с чувствителна кожа – да си носят плажно масло или мляко. За хора с алергии – да си носят противоалергични средства, сред природата сме, има пчели, оси и други насекоми. Длъжни сме да известим, че Русокастро е и любима дестинация на пепелянки и смокове, поради което трябва да се внимава къде се стъпва.

Бързаме да уточним, че работата е тежка, така че бъдете подготвени за носене на камъни и копаене с кирка.

За всякакви въпроси като работно време и други подобни, можете да се обърнете към Красимира Стоянова – археолог в РИМ – Бургас, и член на проучвателския екип, e-mail [email protected] Тел. 0882 70 49 79.


Камено Крими