Понеделник, 01 Юли 2024
    
Бургас Любопитно

Кога настъпва астрономическото лято

  20.06.2024 10:15  
Кога настъпва астрономическото лято

 

През 2024 г. астрономическото лято ще започне на 20 юни в 23:50 ч. българско време. Тогава Слънцето ще бъде в точката на лятното слънцестоене, която в наше време се намира в източната част на съзвездието Бик – много близо до неговата граница с Близнаци.

През 2024 г. ще наблюдаваме най-ранното слънцестоене от 20 юни 1796 г. 

Тази седмица хората, които жадуват за топлината на лятото, ще се насладят на най-ранното лятно слънцестоене от повече от два века насам. 

Ранното слънцестоене се дължи на сложния “танц” между годишната орбита на Земята около Слънцето и ежедневното ѝ въртене, както и на начина, по който отбелязваме слънцестоенето в нашите календари.

Седмицата, в която посрещаме астрономическото лято, ще е преобладаващо слънчева и гореща, с минимални смущения. Към Балканите ще се пренася топъл средиземноморски въздух, а усещането ще е за уморителна лятна жега, предаде NOVA.

Слънцестоенето бележи началото на астрономическото лято в Северното полукълбо.

В този момент слънцето ще се намира точно над Тропика на Рака. Това е най-северната точка, по която слънцето се движи в небето, поради което дните близо до слънцестоенето са с най-много дневна светлина през годината.

Някои хора го наричат "най-дългия ден", но за да бъдем точни, това е денят с най-много дневна светлина, защото всеки "ден" има 12 часа. 

Причината, поради която наблюдаваме слънцестоене, равноденствие и се любуваме на различни сезони, е, че Земята е наклонена около оста си, благодарение на случаен сблъсък с друг обект преди милиарди години. 

 

Дали лятото вече е тук?

 

Истинската жега вероятно тепърва предстои.

Според климатолога Брайън Бретшнайдер, средно между слънцестоенето и пиковите летни температури има един месец разлика. Ето защо на много места юли често е най-горещият месец в годината.

Слънцестоенето настъпва близо три седмици след началото на метеорологичното лято, което започна на 1 юни.

 

Кой празнува слънцестоенето?

 

Много хора по света отбелязват лятното слънцестоене с музика и празненства. В Англия стотици хора пътуват до древния обект “Стоунхендж”. Наблюденията на слънцестоенето там се провеждат ежегодно в продължение на хиляди години. 

Скалното образувание е идеално съобразено с движението на слънцето както на лятното, така и на зимното слънцестоене. Въпреки че произходът и причините за създаването му не са изяснени, “Стоунхендж” се е превърнал в едно от най-популярните места за наблюдение на слънцестоенето.