Вторник, 02 Юли 2024
    
Бизнес Общество

Рентабилността в хотелския бизнес се свива

  20.06.2024 15:22  
 Рентабилността в хотелския бизнес се свива

Забавянето на ръста на приходите и повишаващите се разходи за труд поставят на сериозно изпитание рентабилността на хотелите в България

През юни, Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (BAHE) организира станалото вече традиционно национално допитване до мениджъри и собственици на хотели, което има за цел да покаже какво е реалното състояние на хотелския сектор и какви са нагласите и очакванията на хотелиерите към края на първото полугодие на 2024 г.

По-важните изводи от допитването:

•        Повишението на цените на нощувките от последните две години се забавя значително.

•        Разходите за заплати и осигуровки на персонала обаче растат, без изгледи за забавяне.

•        Приходите, ако въобще растат, се движат в рамките на малко над годишната инфлация за страната.

•        Рентабилността в хотелския бизнес се свива, което поставя на изпитание уменията и гъвкавостта на собственици и мениджъри.

•        Интересът към внос на работници от трети страни намалява за сметка на интереса към привличане в хотелите на студенти и ученици от горните класове.

•        Силната конкуренция между хотелите води до това, „стихийното“ хотелиерство все повече да отстъпва място на професионалното управление от страна на опитни мениджъри.

 

Ръстът на заетостта забавя темпо

В началото на летния сезон при една трета от хотелите в страната заетостта е без промяна спрямо средата на миналата година, една трета регистрират ръст до 10%, а 10% от хотелите са успели да постигнат ръст по-висок от 10%. Една четвърт от хотелите регистрират различнни проценти спад на заетостта.

За сравнение, през миналата година значително по-висок процент хотели са регистрирали ръст – общо около 60%, докато през тази година такъв имат едва 40%. С почти 10% нараства делът на хотелите, които са без промяна на заетостта спрямо миналата година и със 7% нараства делът на тези, които отчитат спад в заетостта.