Понеделник, 01 Юли 2024
    
Бургас

Показват атрактивни специалности в Дни на отворените врати в СУ „Петко Росен“

  21.06.2024 17:25  
Показват атрактивни специалности в Дни на отворените врати в СУ „Петко Росен“

Фризьори и дизайнери се реализират успешно след завършване в СУ „Петко Росен“

 

Георги РУСИНОВ

 

Изключително радваща новина за ръководството на едно бургаско училище, което не се определя като елитно, а всъщност е точно такова, е успешната реализация на възпитаниците им след завършване. СУ „Петко Росен“ е единственото с атрактивните специалности „Организация и технология на фризьорските услуги“ и „Интериорен дизайн“, които дават възможност за започване на работа веднага след абитуриентския бал.

„Това, което изключително много ни радва след проведената наскоро родителска среща и интересът от страна на гражданите, идващи на място в училище е, че двете специалности на училището традиционно се радват на голям интерес сред учениците и техните родители не само на територията на Община Бургас, но и на цялата област“, обясни пред репортер на „Черноморски фар“ директорът инж. Даниела Петрова.

 

Прически за роднините

 

Както посочихме, СУ „Петко Росен“ обучава в гимназиалните етапи от 8 до 12 клас в две професии, по две специалности.

В „Организация и технология на фризьорските услуги“ учениците придобиват професионални компетенции в края на курса на обучение да правят различни прически. В дамските стилове – ежедневни и официални. В мъжките стилове има не по-малко видове прически. Възможностите не спират само до едно мъжко подстригване. Също така има оформяне и подстригване на бради, различни видове гримове – ежедневни, официални, вечерни. Има наши ученици, които много добре са овладели професионалните компетенции на професията още в 10-11 клас и дори вече работят. Имам предвид, че правят прически, оформят бради и гримират своите близки и познати. Нас това много ни радва, защото виждаме как нямат търпение да дойдат часовете по учебна практика. Училището има много добре и модерно оборудван кабинет по фризьорство, в който са налице всички необходими инструменти за прически и грим“, заяви директорът.

Традиционно училището участва във всички организирани мероприятия на Община Бургас и РУО-Бургас като Базара на професиите и Панорама на средното образование, където тази година са събрали погледите на присъстващите с умения и демонстрации.

Инж. Петрова изрази радостта си, че дълги години специалността „Организация и технология на фризьорските услуги“ се радва на добър прием, включително и от техните седмокласници, които решават да продължат гимназиалното си обучение в родното училище.

 

Таланти творят с модерна техника

 

Другата професионално насочена специалност, както казахме, е „Интериорен дизайн“. Тя е и по-нова – от три години, изключително модерна и намираща бързо желаещи да я изучават. Тук и балът за прием е по-висок. Изучаването на английски език е разширено максимално.

„В 8 клас те имат 12 часа седмично този предмет, като до края на годината достигат по европейската езикова рамка ниво А2. В същото време изучават и всички общообразователни предмети. Това е и причината в 8 клас да имат много малко предмети от професионалната си подготовка. Основно тяхното изучване започва от 9 клас, като с всяка следваща година броят им се увеличава. Предметите са изключително интересни. Като „Цветознание“, „Перспектива“, „Рисуване“, „История на изкуството“, „Интериорен дизайн“, „Конструиране на мебели“. Учениците ги изучават с приповдигнат дух и голям интерес“, обясни инж. Петрова.

Тя коментира наистина добрата реализация и приложимост на двете професии на пазара на труда още със завършване на средното образование.

„На всички ни се е налагало да потърсим проекти за обзавеждане на собствените ни домове. Тяхната цена варира от 200 до 800 лева, че и повече. Част от тези пари отиват към заплатата на дизайнера. От фризьорските услуги се ползваме всички поне веднъж месечно, било то за мъжки или дамски прически“, посочи директорът.

 

Проекти на бъдещето

 

А за да отговаря училището на качеството на образователната услуга в професионалната подготовка, която предлага, е изработена концепция за изграждане на модерен STEM център.

„Концепцията беше одобрена, очакваме всеки момент да премине и второто ниво на одобрение, след което ще стартират обществени поръчки за реализацията на този проект, за който ние, учителите, чакаме с не по-малко нетърпение, отколкото децата. Там ще има специални кабинети, в които ще се учат и отморяват учениците от „Интериорен дизайн“. Подготвено е закупуването на техника, която да обслужва модерните софтуерни продукти за моделиране при обзавеждането на различните обекти – частни домове, хотели, офиси и други. Ще има кътове, където учениците ще моделират. Имат и такъв предмет, в който от различни материали изготвят макети на интериорния дизайн. Разполагаме и с два броя 3D принтери, които учениците също използват при своето обучение за моделиране на детайли“, каза още директорът.

В същото време ще бъде подготвена и зелена стая, където учениците ще могат да провеждат своя отдих. Ще има и още 6 нови и модерни кабинета по природни науки, които ще се ползват от всички.

„За да можем да отговорим на този интерес към нашите специалности училището се включи в един съвсем нов проект, който се казва „Модернизиране на професионалното образование и обучение“. Там ще работим по различни дейности, включително обучение на ученици и учители, преподаващи по професионална подготовка. За следващата учебна година училището кандидатства по редица национални програми с много добри проекти и смятам, че тяхната реализация ще бъде успешна. Вече спечелихме проекта по ПУДООС, с който ще бъде изработена модерна класна стая на открито. В двора ще имаме и пейка на мечтите, където ученици и учители ще могат да сядат за отдих и топъл разговор между приятели, където да мечтаят заедно“, продължи инж. Петрова.

Твърде любопитна е и следващата новина и намерение на ръководството на СУ „Петко Росен“, а именно колаборация със студентите и преподавателите от филиала на НХА в Бургас.

„Идеята е техни студенти и наши ученици да творят в областта на интериорния дизайн. За да станеш добър, трябва да имаш много добро пространствено мислене, усет и финес към съчетаването на цветове. Изработването на един проект за интериорен дизайн е изкуство, да не кажа и талант. Ние 5 години даваме всичко от себе си, за да го развиваме у децата, за да може в утрешния ден те да станат успешни и да продължат обучението си в академичните общности. Не са за подценяване и възможностите на учениците, които ще постъпят в специалност „Организация и технология на фризьорските услуги“, защото за да бъдеш добър фризьор, коафьор или стилист изисква умения не само на ръката, но и на въображението, за да може клиентът да е доволен. Това се стараем ние в СУ „Петко Росен“ – да развиваме таланти, да създаваме успешни дизайнери и стилисти“, завърши тя.

 

 

Показват атрактивните специалности в Дни на отворените врати

 

В периода от 24 до 26 юни в СУ „Петко Росен“ ще се проведат Дни на отворените врати за всички кандидат-гимназисти и техните родители, както от територията на община Бургас, така и на цялата област. Гостите ще могат да се запознаят от първо лице с наученото в училище от фризьорите и интериорните дизайнери.

„Тук ще ги очакват демонстрации в две учебни работилници, където ще наблюдават фризьорите в действие. При тяхно желание самите те могат да седнат на стола. В същото време ще се обособи и работилница по „Интериорен дизайн“. Тогава кандидат-гимназистите ще се срещнат с настоящи наши ученици, които могат да разпитат за условията в училище и какво ги е мотивирало да изберат нашите специалности, дали са доволни и как смятат да се реализират след завършването си“, обясни директорът на училището инж. Даниела Петрова.

От името на целия екип тя отправя покана към всички кандидат-гимназисти и родителите им.

„Ще ви очакваме в нашето училище от 24 до 26 юни, от 8:00 до 18:00 часа. Подготвили сме различни изненади и рекламни материали. Сега няма да издавам всичко, за да ви бъде интересно, когато дойдете при нас и видите от първо лице как ние обучаваме в специалностите „Интериорен дизайн“ и „Организация и технология на фризьорството“. Учениците в 10 и 11 клас имат изнесени учебни часове, както по учебните практики, така и по производствена практика. Тези часове се провеждат в реална работна среда – фризьорски салони, козметични студиа, както и в работилници за изработване на мебели, дизайнерски студиа“, заяви инж. Петрова.

Не на последно място обратна връзка гостите ще могат да получат и от представители на бизнеса, управители и служители, работещи в областта на интериорния дизайн, както и собственици и работници във фризьорски салони и козметични студия, повечето от които са бивши възпитаници на училището. Със сигурност атестат за добрата подготовка, която обучаващите се в двете специалности получават.