Понеделник, 01 Юли 2024
    
Бургас

Бизнесът с частните уроци в Бургас процъфтява

  22.06.2024 12:00  
Бизнесът с частните уроци в Бургас процъфтява

Резултатите от НВО след 7. клас ще покажат дали си струва семействата да дават пари за тях

Дона Митева

Изпитите за седмокласниците продължават и през следващата седмица. Проверката на способностите по изобразително изкуство е на 24 юни, музика – 25 юни, музика и физическо възпитание и спорт 25 - 26 юни, физическо възпитание и спорт 26 - 27 юни.

Резултатите от българския и математиката  ще бъдат обявени до 2 юли 2024 година. И тогава започват вълненията: балът за коя гимназия стига; постигнатите резултати стрували ли са си парите, хвърлени от семействата за курсове и уроци.

Заради въпросното Национално външно оценяване някои родители започват още от 5 клас с

 

курсовете и частните уроци

 

Психолози от бургаските училища споделят своите наблюдения, че предпочитани сред родителите са категорично частните уроци при учители с изявени имена. От една страна, родителите смятат, че децата им не са достатъчно подготвени от занятията в клас, а от друга – изборът на частен учител е стереотипно поведение, което ги застрахова, че са направили нужното детето им да успее.

Държавата, обратно, твърди, че частните уроци са абсолютно ненужни. Децата единствено и само с подготовката в клас имат реални шансове да изкарат високи оценки на външното оценяване.

По-големи шансове и разбира се, достъп до частните уроци имат учениците от големия град, където е обичайна практика е колеги – учители по български език и литература или математика да си разменят ученици, които да подготвят срещу добро заплащане за изпитите. Или пък да ги препращат при пенсионирали се техни колеги.

 

В Бургас един

 

урок при реномиран частен учител върви средно по 50 лева

 

Запознати с бизнеса на частните уроци казват, че всичко е въпрос на договаряне. За деца на приятели и колеги един урок може да струва и 30 лева. А ако преподавателят е бог в предмета си, цената стига и до 70 лв. Разтегливо понятие е и самият урок. Той може да бъде 45 минути, може да е астрономически час, а може да е и час и половина. Всичко е въпрос на договорки.

За предпочитане са школите, където броят на учениците също е малък – най-много 5 - 6 деца и се обръща внимание на всяко едно, но парите не са толкова много.

Така уроците продължават да са печеливш бизнес от доста години. Индивидуалната работа с определен ученик принципно преодолява неговите лични дефицити в знанията и с това са полезни, но като цяло благодарение на тях се изкривява реалната картина на успеваемостта в седми клас от родното училище. Те се явяват като патерици за редовите преподаватели, които работят в клас.

 

 

Проучване сочи, че родителите в големите градове предпочитат частните уроци

Според Национално представително изследване на Асоциация Родители, озаглавено: „Българското училище – погледът на родителите“, независимо от това кой клас са били децата на родителите, попаднали в извадката към октомври 2023 г., общо две трети от тях или имат намерение да запишат децата си на частни уроци за кандидатстването след 7. клас (48%), или вече са го направили (9% от 6. и 9% от 7. клас).

Близо 1/4 (23%) обаче нямат намерение да записват децата си, а според всеки десети родител детето му се е справило самò.

От 6. клас най-голям дял родители са записали децата си в София (21% при средно за страната 9%), а най-малък – в селата (5%).

Семействата от селата най-слабо се ползват от частните уроци за 7. клас – 4% са започнали от 7. клас, а значително по-нисък дял от средното – 38% при средно 48%, изобщо имат намерение да запишат децата си.

Вероятни обяснения са по-трудният достъп до частни уроци на село, както и таксите за тях.