Понеделник, 01 Юли 2024
    
Любопитно

САЩ призовават социалните мрежи за въвеждане на значка за опасност

  23.06.2024 14:20  
САЩ призовават социалните мрежи за въвеждане на значка за опасност

Здравни експерти в САЩ призовават за социалните мрежи да има етикети "Вредно за здравето!", подобни на тези върху кутиите с цигари. Има ли шанс идеята да се превърне в реалност разказва Галина Петрова от "BG Voice". 

В Съединените щати главният хирург, д-р Мърти, призова конгреса да въведе задължителни предупреждения за евентуалната вреда от използването им, особено при деца и юноши.

Според проучване от 2021 година, 1/3 от момичетата между 11 и 13 години в щатите казват, че се чувстват пристрастени към използването им. Няколко изследвания по целия свят вече намериха директна връзка между използването на социалните мрежи и след това чувството за неудовлетвореност.

В едно от изследванията, например, при подрастващите, голяма част от тях, които с часове стоят в тези приложения, след това казват, че се чувстват нещастни. Сега главният хирург на САЩ призовава Конгреса да вземе конкретни мерки, като въведе предупредителни етикети, подобни на тези, които виждаме по тютинените изделия, че са "вредни за здравето". Те, разбира се, ще идват във формата на дигитални съобщения за родители и деца и ще предупреждават за евентуалната вреда от прекаленото използване на социалните мрежи.

Разбира се, темата за вредата от използването на социалните мрежи не е нова. Съществуват безброй, безплатни приложения, които могат да лимитират или да ограничат достъпа до тези приложения и социални мрежи от всякакъв тип. 

Източник: Нова ТВ