Понеделник, 01 Юли 2024
    
Бургас

С много награди от конкурси се отличиха малките в СУ „Петко Росен“

  23.06.2024 15:02  
С много награди от конкурси се отличиха малките в СУ „Петко Росен“

Георги РУСИНОВ

 

Успешното завършване на годината за класовете от 1 до 3 в СУ „Петко Росен“ е подплатено и с редица награди, които малките спечелиха от различни конкурси, обясни за „Черноморски фар“ директорът инж. Даниела Петрова.

„Един от тях беше Втори национален ученически конкурс за литературно майсторство и изобразително изкуство „Обичам те, българска реч“, организиран от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Ахтопол. Другият беше Национален конкурс „Моята любима детска книга“, организиран от Общоисторическа обществена колекция Михалци при НЧ „Съединение Михалци 1870“. Наши ученици също в прогимназиалния етап получиха награди за участието си в състезание по английски език, организирано от Център за подкрепа за личностно развитие към Община Бургас“, заяви тя.

Наред с наградите за учениците пристигат и отличия за преподавателите им.

„Получихме грамоти за труда им от Сдружението на български учители. Те са за участие в различни състезания за проявени високи професионални стандарти при подготовката на учениците в събития, организирани от Сдружение на българските начални учители през учебната 2023/2024“, посочи директорът.

През лятото училището се е подготвило за най-различни инициативи.

„Ще работим с деца, които имат известни обучителни затруднения по проекта „Успех за теб“. Там работата продължават и клубовете за занимания по интереси. Лятото няма да е скучно при нас. Планували сме събития за посещения на домове за стари хора, където наши ученици ще участват в различни интересни занимания с тях като игра на шах и карти, изработване на различни изделия и други“, каза инж. Петрова.

В СУ „Петко Росен“ продължават държавната политика в образованието за осигуряване на безплатни учебници на учениците в гимназиалните етапи по общообразователна подготовка.

„Всички деца, постъпили при нас, ще получат такива, както и учебните тетрадки по английски език за специалността „Интериорен дизайн“. Ще обогатим материалната база на библиотеката и с безплатни учебници по професионална подготовка“, категорична е тя.

Отделно от това Педагогическият съвет в училището взима решения за отпускане на еднократни стипендии за семейства без високи финансови възможности.

„Средствата се ползват целево за подготовка за учебната година – тетрадки, материали, помагала и други. Учениците получават и месечни стипендии за личен успех, социални стипендии за осигуряване на достъп до образованието. На ученици от областта, в селища извън Бургас, училището има възможност да осигури карти за междуградски транспорт с цел преодоляване на затруднения при пътуване от по-отдалечени места“, обясни директорът.