Понеделник, 01 Юли 2024
    
Спорт

Спортната комисия прогнозира „Евро 2024“

  23.06.2024 17:05  
Спортната комисия прогнозира „Евро 2024“

Футболно лято. За кого са общинските съветници на първенството в Германия

 

Георги РУСИНОВ

 

Лятото отсега е горещо, но и да дойдат по-студени дни, футболните емоции покрай „Евро 2024“ ще са горещи. По традиция, когато има големи футболни форуми „Черноморски фар“ пита известни спортисти, журналисти, политици и други за прогнозите им. За турнира в Германия зададохме пет въпроса на членовете на Спортната комисия към Общински съвет – Бургас. Някои от тях намериха време да отговорят, други очевидно бяха заети.

Попитахме ги следните въпроси:

1.За кой отбор сте на Европейското?

2.Кой е фаворитът ви за шампион?

3.Кой ще е изненадата на първенството?

4.Кой ще е голмайстор на „Евро 24“?

5.Кой играч ще следите с интерес?

Председателят Красимир Калудов отговори, че подкрепя Испания, защото му харесва, че „Ла Фурия Роха“ видимо е надградила поомръзналия и изчерпан стил „тики така“.

Фаворит за краен победител, макар и да не иска да става шампион, той определя Франция.

„Изобилието от качество и талант е умопомрачително и дори отсъствието на Мбапе заради строшения му нос не сваля нивото на „петлите“, заявява Калудов.

На въпроса за изненадата той дава примери и с неприятна, и с приятна. Англия влиза в първата графа, защото „както винаги са супер фаворит и както се носят на този балон от свръхочаквания , могат по традиция рано-рано да си тръгнат“. Оптимист е за Италия, „макар че „адзурите“ умеят да се промъкват напред по стотици неприятни начини“.

Според него това разнообразие от автори на голове ще доведе дотам, че едва ли някой играч ще натрупа повече от 4-5 гола.

„Та, при очертаващия се профил на „икономичен“ голмайстор на първенството, би трябвало да е някой от състава на Германия. Невъзможно е да е Лукаку. Не е нужно да обяснявам защо Хари Кейн няма да стане“, посочва той.

Като фен на „Реал“ (Мадрид) председателят на Спортната комисия казва, че ще гледа с най-голям интерес Арда Гюлер и Камавинга.

„Те са бъдещето на „Белия балет“ и ще ми бъде интересно да ги гледам в ситуация на жестока конкуренция. Е, ще следя с удоволствие изявите на Ламин Ямал и Педри, макар и с лека тъга, че тези прекрасни играчи са част и от „Барселона“, да му се не види. С уважение ще наблюдавам и играта на Модрич и Роналдо. Но с най-голямо възхищение ще гледам отново Лукаку, за да видя как пропуска голове от невъзможни за изпускане ситуации“, шеговито отговаря Калудов.

За Тодор Йосифов най-важно е, ако може в следващото първенство на въпроса кого подкрепя, гордо да отговори: България. Иначе сега ще поддържа отбора на Германия, които винаги са му били любимци на зеления терен. Тях той посочва и за фаворит за европейски шампион.

За изненада на „Евро 2024“ Йосифов определя северните съседи от Румъния, тъй като добрата им игра прави силно впечатление.

Йосифов си пожелава като всеки футболен фен повече голове и атракция и смята, че ако успее да се възстанови след контузията срещу Австрия, Килиан Мбапе е потенциален голмайстор на първенството.

С интерес ще следи играта на живата легенда Кристиано Роналдо, както го определя.

„Той е доказан виртуоз и вдъхновява играта не само за португалския тим, а за всички нас“, казва той.

Явор Костов категорично посочва, че е фен на Италия и смята, че „адзурите“ ще са новият европейски шампион.

И той като Йосифов смята, че Румъния ще е изненадата в турнира, а за голмайстор е сигурен, че това ще е Алваро Мората от Испания.

С интерес ще следи изявите на Якуб Петровски, който е футболист на българския „Лудогорец“.