Сряда, 03 Юли 2024
    
Бизнес

Приходите от нощувки в хотелите са с тенденция към застой

  24.06.2024 15:51  
Приходите от нощувки  в хотелите са с тенденция към застой

 

Забавянето на ръста на приходите и повишаващите се разходи за труд поставят на сериозно изпитание рентабилността на хотелите в България. Това е извод на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (BAHE), направен след станалото вече традиционно национално допитване до мениджъри и собственици на хотели, което има за цел да покаже какво е реалното състояние на хотелския сектор и какви са нагласите и очакванията на хотелиерите към края на първото полугодие на 2024 г.

За около 30% от хотелите приходите остават същите спрямо първото полугодие на 2023 г. и  за около една трета нарастват с до 10% – отново в рамките на или малко над годишната инфлация. 17% са постигнали ръст от над 10%, а една пета от хотелите отчитат различни проценти спад на приходите, най-често до 10%.

Сравнявайки с миналата година можем да кажем, че през 2024 г. ситуацията с приходите не изглежда розова. Към средата на 2023 г., цели 70% от хотелиерите са отчели някакъв ръст на приходите, срещу 50% през тази година. В миналогодишната анкета едва 13% от хотелиерите обявяват, че приходите им остават същите, докато сега този дял е 30% – почти тройно нарастване. Това означава, че като цяло ръстът в приходите се забавя значително, с тенденция към застой.

 

Оперативните разходи набъбват заплашително

Ако в голямата си част приходите от нощувки остават без промяна спрямо миналата година, то това далеч не може да се каже за оперативните разходи на хотелите. 40% от анкетираните посочват ръст на разходите между 10 и 20%, а за една пета от тях те са нараснали с над 20% (!). При една трета от хотелиерите оперативните разходи са се увеличили с до 10% и едва 5% посочват, че те са същите като миналата година.

Ако сравним тези отговори с отговорите на предишния въпрос – за ръста на приходите, изводът, който се набива на очи е, че при едни и същи или малко по-високи приходи, оперативните разходи на хотелите скачат значително. Преведено на бизнес език това означава, че рентабилността на хотелския бизнес в България се свива значително спрямо миналата година.

 

Основните предизвикателства пред бизнеса остават

Едва ли в бранша има някой изненадан, че в структурата на разходите най-висок скок в сравнение с първото полугодие на миналата година отбелязват разходите за заплати и осигуровки – при над 70% от анкетираните.

Липсата на персонал пък води класацията на най-сериозните предизвикателства пред хотелския сектор – с над половината от отговорите и ръст от над 10% спрямо отговорите от миналогодишната анкета.

Малко над една пета от хотелиерите отговарят, че най-голямото предизвикателство пред техния бизнес е ръстът на разходите, 10% от отговорите събира опцията „Спадът на туристите от традиционния за моя хотел пазари“ и още толкова – „Невъзможността за дългосрочно планиране на бизнеса“.


Бизнес Общество