Понеделник, 01 Юли 2024
    
Бургас

Предложение: Кръговите в Меден рудник да се изградят след като обходът е готов

  24.06.2024 16:16  
Предложение: Кръговите в Меден рудник да се изградят след като обходът е готов

Георги РУСИНОВ

Групата на „Възраждане“ в Общински съвет – Бургас утре ще направи предложение на сесията във връзка с докладна, която касае изграждането на две кръгови кръстовища в най-големия бургаски комплекс „Меден рудник“. С гласуването трябва да се даде разрешение за промяна в ПУП-овете преди да започнат строителните дейности.

„Да, има нужда от отпушване на движението. Всички знаем какви тапи се образуват на входа и изхода на комплекса. Едното кръгово кръстовище обаче е на пресечката на „Захари Стоянов“ с „Георги Попаянов“. Притесненията ни са свързани с това, че там се смесват два големи потока от различните краища на комплекса. Едно такова кръгово движение не съм сигурен, че ще реши проблемите. Напротив, даже мисля, че може да ги задълбочи“, коментира общинският съветник Мариян Иванов.

Основният проблем според него обаче е друг.

„Към момента „Меден рудник“ има един вход на квартала. Ако започнат такива ремонтни дейности по изграждането на кръгови кръстовища, бедна ми е фантазията откъде ще са задръстванията и дали това няма да доведе до огромни тапи, каквито виждаме в момента какво се случва към Сарафово. Ако ще се пристъпва към изграждането на тези кръгови кръстовища, нашият призив е това да се случи след изграждането на втори вход-изход на „Меден рудник“, за който са стартирани процедурите за избор на изпълнител“, посочи той.

Иванов направи важно уточнение, че общината е предвидила изграждане на байпасна улица, която да поеме трафика по време на изграждането на кръговите, но изрази съмнение възможността й да поеме целият този трафик, включително и обществения транспорт.

Той е внесъл питане и за ремонтните дейности към Сарафово с въпрос дали не може да бъдат отложени за есента.

„Обяснението, че така ще изгубим средства за мен не почива на голяма логика, тъй като тези средства спокойно могат да бъдат усвоени до края на годината, ако тези дейности бяха започнали веднага след летния активен сезон. Отговорът, който получих е, че се обмисля след като приключат ремонтните дейности по едното платно, временно да бъдат преустановени дейностите и другото платно да се ремонтира след края на летния сезон. Надявам се управляващите да проявят разум и да не нанасят повече щети на и без друго не много добрия летен сезон. Днес задръстването започваше от Северния обход, още преди отбивката за София“, уточни общинският съветник.