Вторник, 02 Юли 2024
    
Бургас

Повече контрол от общинската полиция искат съветници

  24.06.2024 16:25  
Повече контрол от общинската полиция искат съветници

Повече контрол от страна на общинската полиция искат общинските съветници от „Възраждане“. Със своя докладна те предлагат да се направят графици на служителите, с които да се следи за спазването на общинските наредби, касаещи най-вече обществения ред. По думите им дирекция УКОРС не следи за нарушители, особено в крайните квартали и комплекси на града.

„Сами сте виждали с очите си – изхвърлен отпадъци, образуване на локални сметища, неправилно паркиране върху тротоарите. Какви ли не нарушения, свързани с обсебването на улици като поставяне на туби за запазване на паркоместа. Нарушенията са толкова много, че няма да ни стигне половин ден да ги изброяваме. Да не забравим и карането на електрически превозни средства като тротинетките извън разрешените за това места. От години контролът от страна на Община Бургас за спазване на тези наредби е изключително занижен, особено в крайните квартали на града. Там са оставени хората да се оправят сами и се повтаря мантрата, че се разчита на гражданското самосъзнание. То не може да съществува, ако не бъде изградено. А то може да се изгради, ако се спазват наредбите и законите, защото иначе се обезсмисля тяхното съществуване“, коментира Мариян Иванов.

Затова те предлагат създаване на график, с който служители на УКОРС да присъстват не само временно и спорадично в кварталите, а ежедневно.

„Да прекарват например един цял ден в квартал „Сарафово“ и да следят за спазване на наредбите. Към момента срещаме странен отпор от страна на управляващите и част от администрацията. В комисии, когато беше гледано нашето предложение, управляващите без особени мотиви гласуваха „въздържал се“, но с успокояващите думи, че ни е хубава идеята. Не мога да разбера какви са техните мотиви“, посочи общинският съветник.

Отпор имало и от страна на секретаря на Община Бургас Божидар Кънчев.

„Със странни доводи той също не приема тази идея под оправданието, че не е редно ние да казваме на кмета как да си организира служителите, че УКОРС били малко. Направили сме справка според, която на щат в дирекцията се водят 31 души. Според г-н Кънчев те не били толкова, били само 10 души на работа, защото имали странни графици. И през Вас използвам възможността да призова управляващите да подкрепят тази идея, защото не можем да си позволи да се нарушава по такъв начин обществения ред, да живеем в мизерия, да се чудим как да ходим по улиците, без да ни блъскат тротинетки, движещи се с превишена скорост. Наредбите трябва да се спазват, а за това трябва контрол“, обясни още Иванов.