Понеделник, 01 Юли 2024
    
Бургас Спорт

С много спорове и прегласуване: Отдадоха безвъзмездно два спортни имота за 30 години

  25.06.2024 12:36  
С много спорове и прегласуване: Отдадоха безвъзмездно два спортни имота за 30 години

Георги РУСИНОВ

 

С много спорове и прегласуване Общински съвет – Бургас отдаде два спортни имота безвъзмездно за срок от 30 години. Единият се намира в „Изгрев“ и е в изключително лошо състояние от няколко години, а другият е в „Славейков“, на който има тенис кортове.

По първата докладна, касаеща този в „Изгрев“, за който от СК „Локомотив Бургас“ изразиха желание и инвестиционно намерение настана хаос.

След като бяха отхвърлени две предложения от общински съветници за намаляване на срока на отдаване – едното за 15, направено от Мариян Иванов от „Възраждане“, другото за 20, направено от Иван Станев от ГЕРБ, се стигна до гласуване на докладната в оригиналния й вариант, с възприети от вносителя промени за срок от 30 години. След гласуването обаче и то не бе прието.

Така на практика се премина към следващата докладна и чак тогава Явор Костов от БПС поиска прегласуване, като посочи, че част от общинските съветници не са разбрали, че гласуват цялата докладна. Председателят Михаил Хаджиянев даде 20 минути почивка, след която позволи прегласуването, като се аргументира, че не е бил прочетено решението на докладната за терена в „Изгрев“ и на практика не е било преминато към следващата за „Славейков“.

След прегласуването резултатът бе положителен и така на СК „Локомотив Бургас“ се даде зелена светлина за развиване на инвестиционния си проект там.

Част от съветниците, разбира се, изразиха мнението си и призоваха Хаджиянев да не допуска прегласуване, защото ще се постави неприятен прецедент.

На част от другите въпроси в зала съпредседателя на „Локомотив“ отговори пред медии. Един от тях бе ще се допускат ли безвъзмездно спортуващи на игрището. Той пое ангажимент, че ще има часови зони през деня, в които част от площадката ще е достъпна.

За докладната, с която „Бургас спорт“ иска безвъзмездно терена в „Славейков“ част от дебатите се преповториха. Тук пък въпрос бе свалянето на мрежа от тенис корт и полагане на изкуствена трева дали представлява строителство. Според администрацията и част от управляващото мнозинство общински съветници не е строителство. Обяснено бе и че по Закона за спорта няма да могат да имат и право на строеж, дори и да поискат. Могат да се поставят само преместваеми обекти. Уточняваме, че в инвестиционния проект се споменават и съблекални за спортуващите.

Общинският съветник Милен Георгиев си направи отвод, тъй като е част от „Бургас спорт“. Доскоро клубът развиваше дейност на "Каменица Арена", който терен обаче бе отнет заради строителството на Детската болница. Така с терена в „Славейков“ на практика се компенсира това отнемане.

„Възраждане“ отново предложиха срока да е за 15 години, но не бе прието. Цялата докладна със срок от 30 години бе подкрепена от 36 „за“, четирима бяха против, а петима се „въздържаха“.