Сряда, 03 Юли 2024
    
Бургас

Очакват ли ни задръствания с изграждането на две кръгови в Меден рудник

  25.06.2024 13:37  
Очакват ли ни задръствания с изграждането на две кръгови в Меден рудник

Георги РУСИНОВ

 

Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за изграждането на две кръгови движения в най-големия бургаски комплекс „Меден рудник“. Първото трябва да е в района на „Капчето“, а другото, непосредствено след него на кръстовището на булевард „Захари Стоянов“ и улица „Георги Попаянов“. Местният парламент разреши промяна в статута на терените с решението си.

От опозицията изразиха притеснението си, че ако започнат строителните дейности, преди обходът на комплекса да е готов, то ще се стигне до огромни задръствания, в които ще попада дори и общественият транспорт. Според общинските съветници на „Възраждане“ байпасната улица, която ще бъде изградена няма да е достатъчна да поеме целия този трафик, който и сега е достатъчно натоварен.

От администрацията им отговориха, че с гласуването си днес, те не дават разрешение за строителство, а само за промяна в статута. Арх. Николай Цоцомански обясни, че тепърва след това следват процедури по отчуждаване, които ще отнемат месеци. В същото време процедурата за избор на изпълнител по изграждане на обхода вече е стартирана.

Общинските съветници Евелина Михалева и Елена Кокаларова от ГЕРБ призоваха за подкрепа на докладната, като и двете изтъкнаха плюсовете от тях. Мариела Кирова припомни идеята си за изграждане на турбо кръгови кръстовища, което бе възприето преди време от администрацията.