Вторник, 02 Юли 2024
    
Бургас Култура

Арменски специалитети завладяха Етно кухнята на Бургас

  25.06.2024 15:14  
Арменски специалитети завладяха Етно кухнята на Бургас

 Мария Николова

 

Грис халва, магданозени и лещени кюфтета показаха като част от своята кухня представителите на  арменската общност в Бургас. Събитието се проведе в двора на Етнографския музей в града. Там гостите Маргарет Шахинян, Азнив Саркисян и помощничките им Алис Задикян и Херминка Манукян показаха своите готварски умения. Посетителите се насладиха на сладки и солени специалитети от арменската кухня.

 

Първото ястие, което беше представено беше Магданозените кюфтенца. Двете кулинарки споменаха, че тази рецепта придобива все по голяма популярност и извън арменската общност в страната. Интересното в рецептата е, че магданоза не играе ролята на подправка а стои в основата на специалитета. Те споделиха, че той присъства в голяма част от ястията в арменската кухня, както и това, че и  любима подправка.
След кюфтенцата бе отдадено голямо внимание и на десертите. Черешката на тортата бе грис халва, приготвена  по арменска рецепта. Специално се бяха подготвили за нея, като включиха сушени плодове,  нехарактерни за нашия регион като райска ябълка и донесени специално за кулинарното пътешествие днес.

 

А за финал всеки можеше да опита от лещените кюфтета с червена леща, булгур, зехтин и много зелени подправки. Както и като сол, черен пипер, малко лютив такъв и кимион. Те споделиха, че кимиона също е една от най-любимите подправки на Арменската кухня. Лещените кюфтенца се сервираха с листа от айсберг и парченца лимон.

Храните бяха приготвени по автентични рецепти, които са научили от техните майки и баби.