Понеделник, 01 Юли 2024
    
Мнения Спорт

Йордан Йорданов, СК „Локомотив“: Очаквах да бъде прегласувано предложението ни, 80% от участниците в дискусията проявиха некомпетентност

  25.06.2024 17:16  
Йордан Йорданов, СК „Локомотив“: Очаквах да бъде прегласувано предложението ни, 80% от участниците в дискусията проявиха некомпетентност

Георги РУСИНОВ

 

Не съм разочарован, даже очаквах това да бъде прегласувано, защото имаше страхотен смут в общинските съветници. Самите те не знаеха за какво гласуват. Даже после в почивката като излязохме самите те си обявиха, че явно не са разбрали. Радвам се, че се прояви разум, защото тази площадка щеше да си остане празна. Ние бяхме единствения кандидат за процедурата. Това заяви пред медии съучредителят и управител на СК „Локомотив Бургас“ Йордан Йорданов.

Днес Общински съвет – Бургас разгледа докладната записка, с която клуба поиска безвъзмездно терен в комплекс „Изгрев“. Поради неразбирателство по време на гласуване на докладната във финалния й вариант обаче, тя не бе приета. Преди това се отхвърлиха други две предложения за намаляване на срока от 30 години съответно на 20 и на 15.

Чак след като започна четенето по следващата точка в дневния ред, Явор Костов от БСП поиска прегласуване с мотива, че някои от колегите му общински съветници не разбрали какво точно гласуват. След кратка почивка председателят Михаил Хаджиянев реши да позволи прегласуване въпреки призивите на част от съветниците, като се обоснова, че действително в проекта за решение е присъствала трета точка, която е била отпаднала, а самото решение след вота не е било обявено гласно.

„Искам да благодаря на всички общински съветници, които приеха идеята отдаването да бъде за възможно най-дълъг срок. Нашите планове и намерения не са за 10-15 години. Ние искаме да развиваме, както масов спорт, така и за подрастващите. Да, базата не е голяма, тя е малка. Затова имаме намерение да бъде училище за футбол, не школа“, заяви Йорданов, който бе кандидат за депутат в листата на ГЕРБ-СДС.

По думите му клубът ще прави училище за футбол на терена, който получи за срок от 30 години, в което ще се подготвят най-малките за футболните школи – т.е. 5-6 годишни момчета ще се получават най-елементарните знания и подготовка за влизане в някой от футболните клубове на Бургас.

Йорданов добави, че са членове на Българска федерация за спорт на младежи в риск и ще организират много инициативи в тази посока. Деца в неравностойно положение ще могат абсолютно безплатно да спортуват на този терен. Обсъждали и часови зони през деня, в които малучаните ще могат без заплащане да играят футбол.

„Връщаме в Бургас турнира на Аматьорската футболна лига. Той беше спрян, защото нямаше терени, които да отговарят на условията. Този терен е единствения в Бургас и един от малкото в България, който отговаря на стандартите на УЕФА – „Звезда 1“ се казва размерът. Това е изключително атрактивно за любителите. Аматьорския футбол се нуждаеше от това“, категоричен е той.

По думите му явно много от общинските съветници не са разбрали защо клубът иска този обект.

„Искаме да реализираме страхотни проекти, за които сме разговаряли с Община Бургас. Като  цяло взимаме тази площадка с нагласата да бъде обществена. Ние няма да правим бизнес с нея. Явно много общински съветници не бяха запознати с това защо ние искаме този обект. А той е точно за социална дейност – подрастващи и любители на спорта. На вторите им предоставяме възможността да ползват терена срещу заплащане. Инвестираме страшно много средства в тази база. Имаме заявка за тревното покритие, което ще бъде най-висок клас белгийска петсантиметрова трева. Осветлението ще бъде подменено, дренажната система. Всичко това е инвестиция с живот 6-7 години. Много хора ме питат това безвъзмездно ли е? Няма как да бъде безвъзмездно, но ще бъде на достатъчно достъпна цена за всеки един потребител. Ще има възможността да се преобличат, кафе зона ще има. Така, че ще стане един прекрасен малък обект за спорт“, уточни управителят на СК „Локомотив“ и добави, че в момента състоянието му е потресаващо, тъй като от 2 години не се ползва.

„Концесионният договор е изтекъл и затова с колегата ми Ивайло Нейчев предприехме тази стъпка да възродим този терен. Най-важното е, че искаме това да е наш дом, където да развиваме нашата дейност като СК „Локомотив“. Подмяната на тревното игрище с обновяването на базата ще ни коства 2-3 месеца. Така, че всичко ще бъде оповестено“, посочи още той.

Йорданов не пропусна да изрази разочарованието си от така протеклото гласуване.

„Притеснява ме това, че много общински съветници не знаят за какво гласуват. Въобще не бяха запознати с материята. Някои даже изразиха мнение, че не е представена инвестиционната програма, но тя е представена още през януари. Нашето намерение беше още преди година, самата процедура беше тежка. Всеки, който имаше желание, можеше да провери. Аз попитах дали е възможно процедурно да ни допуснат, обясниха ми, че не може. Бях обявил нееднократно, че съм готов да реагирам на всяко едно повикване от комисията. Никой не ме покани и затова сметнах, че са достатъчно наясно. Днес останахме разочаровани от страхотната некомпетентност на 80% от участниците в дискусията“, коментира Йорданов.

Според него са объркали понятията между масов спорт и търговия, защото започнали да разглеждат предложението им точно като за търговска дейност.