Понеделник, 01 Юли 2024
    
Айтос Култура

Млади айтоски краеведи получиха грамоти

  26.06.2024 17:58  
Млади айтоски краеведи получиха грамоти

В ролята на Индиана Джоунс. Учениците изследват историята на родните си места

 

Силвия Шатърова

 

 

Млади айтоски краеведи бяха наградени с грамоти за участие в проект на Регионален исторически музей – „Моят роден край в семейните спомени“. Той се осъществява съвместно със СУ „Христо Ботев“, гр. Айтос, като включва провеждане поредица от занятия с ученици и извършване на събирателска работа за селектиране на информация и снимки, свързани с историята на община Айтос. Проектът се ръководи от Татяна Байкушева от страна на РИМ - Бургас и от Николай Димитров, от страна на СУ „Христо Ботев“.

Днес учителят по история и учениците пристигнаха в Бургас, като на церемония в сградата на Историческия музей получиха своите грамоти.

Похвалното е, че повечето от тях сами са проучвали историята на своите населени места, чели са книги, събирали са спомени, търсили са албуми и почти не са използвали интернет.

В поредица на страниците на „Черноморски фар“ техните изследвания бяха публикувани, като медията е партньор на проекта.

Вследствие на искрата, запалена от учителя им Николай Димитров, и работата по проекта вече двама ученици са се влюбили трайно в науката и ще продължат своето образование по специалността.

Грамотите бяха връчени от уредника Иванка Делева, която им разказа за задачата на музеите.

Историците Татяна Байкушева, Иванка Делева, Николай Димитров и краеведа Соня Кехлибарева разказаха за целта на музеите и историята

 

Акцентът в беседата ѝ бе, че те са специални места, а хората стъпват на знанието и постиженията на предците ни. Ние ползваме този ресурс и знание, до което хората са стигнали. Миналото може да ви помогне да разберете защо точно тук живея, защо по този начин изговаряме определени думи, защо имам някакви умения с ръцете си. "Когато проучиш историята на семейството си и родния си край, започва много неща за себе си да научава и по-лесно да се опознае“, каза Иванка Делева.

Учениците са намерили архив на тавана на забравено училище.

Работата по проекта беше вълнуваща, открихме доста информация и снимки. Научих доста неща, докато писах своето проучване. Беше ми интересно как са живели хората преди нас, какво са правили в ежедневието си“, разказва Гергана Чанева, която е изследвала село Пирне. По време на проучванията са открити два албума за селото в една срутена къща със снимки от селото. Албумите сега ще се дигитализират.

За начина, по който събира информация и пише своите проучвания им разказа и краеведът Соня Кехлибарева. Тя им каза, че трябва да имат пламък, който да ги води в работата им, да ползват музеи, архиви и документи. „Аз се водя от това да издирвам теми, които са забравени и не се знаят“, разказа тя. След личната история тя търси основни и важни източници.

Амбицията на двигателя на проекта – Татяна Байкушева, е той да продължи и през следващата учебна година, а мечтата на младите айтоски историци е в града им да има музейна сбирка.


Поредната статия на младите историци четете в петъчния брой на "Черноморски фар"