Понеделник, 01 Юли 2024
    
Култура

Не пропускайте! Мюзикълът „Красавицата и Звяра“ в Летния театър на Бургас

  28.06.2024 10:23  
Не пропускайте!  Мюзикълът „Красавицата и Звяра“ в Летния театър на Бургас

На 1 юли от 20 и 30 часа на сцената на летния театър в Бургас ще оживее в прелестни костюми и сценичен блясък историята за красавицата и звяра, в която побеждава любовта. Режисьор е Петко Бонев, а диригент е Страцимир Павлов със състава на операта от Варна.   

Същият творчески екип пожъна голям успех с мюзикъла „Цар Лъв“

Мюзикълът „Красавицата и Звяра“ е основан на френска класическа приказка и адаптиран от едноименния анимационен филм на Уолт Дисни, който печели „Оскар“ за 1991 г. Оценен на Бродуей като един от най-добрите мюзикъли на всички времена, той се поставя за пръв път на професионална сцена в България в 75-годишния юбилей на Държавна опера Варна.

 За маестро Страцимир Павлов музиката на Алън Менкен за „Красавицата и Звяра“ е „съвършена композиция, издържана в стил неокласика, с богатото звучене и хубава оркестрация. Именно Алън Менкен задава критерия за звученето на анимираните мюзикъли на Дисни, а мюзикълът „Красавицата и Звяра“ отдавна се е превърнал в абсолютна класика, заради вълнуващата история за срещата на Красавицата и Звяра и заради красивата музика, която поставя далеч нелесни задачи пред музикантите и певците, в добавка с много добре разработените лайтмотивни теми.“

 „Осем са емблематични песни, които показват развитието на героите. Всичко започва от първата песен с известната масова сцена, в която цялото село се чуди как тъкмо при тях е дошло странното момиче, което чете толкова много книги, затова я и наричат „Странната Бел“. Другата известна песен „Home” се изпълнява, когато Бел попада в замъка и се запозава с омагьосаните предмети, които умеят да говорят и разказват: „Това е къща, но това не е моята къща, моят дом е другаде“. Съществена за възприятието на мюзикъла е песента „Change In Me”, другият хит е “Be our guest”(Бъди наш гост), в който всички канят Бел на вечеря. Сцената се развива в типично парижко кабаре с много балет, имаме ансамбъл, който танцува кан кан. Да добавя известното парче “Human Аgain”(Отново човек) със завладяваща музика и хубави гласове, един чудесно изработен ансамбъл от Страцимир“, подчертава режисьорът Петко Бонев.

Хореографката Анна Пампулова въвежда за пръв път в мюзикъл танц на палци: „В балните сцени въвеждам неокласика като танцова техника. В началото и в края на мюзикъла нашите балетни артисти танцуват на палци. Преплетени са танцовите партитури на всички герои. Понякога деликатно, на места открито, танцът присъства във всяка сцена. Оперни, драматични, куклени и балетни артисти от няколко поколения изпълняват общо 13-те роли в „Красавицата и Звяра“, като за тях се подготвят два, а някъде и три състава.

 Предопределена изглежда и срещата на нейния партньор, драматичния актьор Михаил Сървански, със Звяра: „Познавам доста добре образа на Звяра, тъй като преди 4 години без избран да озвуча този персонаж за игралния филм на Дисни. Бях одобрен лично от ръководството на Дисни, тъй като записът с гласа се изпраща при тях и там преценяват колко той е подходящ. Тогава работих усърдно върху образа и детайлите в неговия характер. Това много ми помогна сега в пресъздаването на Звяра, който се променя, извървявайки труден и сложен път. Първоначално Звяра е егоистичен и самозабравил се принц, който макар и да е наказан заради поведението си, не вярва, че любовта ще го промени. Но оказва се, че и той е подвластен на това велико чувство.“  

В крайна сметка "Побеждава този, който победи себе си", от латински "Vincit qui se vincit". Звяра побеждава себе си и всъщност побеждава любовта. Признанието „Обичам те“ прави магията и звярът се превръща отново в човек. „Побеждава този, който победи себе си“ е предшествало като мото и премиерата на мюзикъла на Бродуей на 18 април 1994 г.“, обобщава режисьорът на „Красавицата и Звяра“ Петко Бонев.

Билети се продават на касата на часовника и в мрежите на Евентим и Грабо.