Понеделник, 01 Юли 2024
    
Култура

С „Виенска кръв“ се откриват Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“

  28.06.2024 13:25  
С „Виенска кръв“ се откриват Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“

 

Музиката на Йохан Щраус-син ще звучи във вторник, 2 юли, от 20:30 часа на сцената на Летен театър – Бургас във „Виенска кръв“.

Зад диригентския пулт в атрактивния спектакъл на 2-ри юли застава маестро Деян Павлов /гост/, който дирижира и „Цигански барон“,  „Любовна история“, „Приказка за двама“, както и други спектакли и концерти на Бургаската опера, като винаги се приема радушно – както от публиката, така и от самите оркестранти и артисти. "Оперетата от Шраус-син е олицетворение на виенския вкус и изискани маниери – като квалитетно шампанско, което ще зареди Операта с неподражаема атмосфера. Удоволствие за мен е да работя с колегите от Бургаската опера, желая бляскав успех на всички във вторник!", казва за спектакъла маестро Павлов.

Бургаската публика посрещна изключително радушно дебюта на сопраното Нона Кръстникова и тенора Яни Николов в ролите на Графиня и Граф Цидлау на спектакъла през март в пълната зала на Бургаската опера, Сценичният тандем имаше своя успешен дебют и в друго оперетно заглавие от Щраус-син – „Цигански барон“ – при пълен Летен театър по време на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2023 през  август, а с атрактивното заглавие, също по режисура на Марио Николов, бе открит новият Сезон 2023/ 2024 в залата на Операта в началото на  октомври 2023 г. Те бяха блестящ сценичен тандем и във „Виенска кръв“. Очаква се и на спектакъла на 2-ри юли в Летния театър да съумеят да създадат неповторимата витална атмосфера на оперетата, заедно със своите колеги – солисти, оркестъра, хора и балета на Бургаската опера.

Освен сценичен блясък и грабващи сетивата костюми и ефекти, спектакълът на „Виенска кръв“ гарантира и първокласен артистичен каст  На сцената във вторник свежо настроение, подплатено с шармантно присъствие, финес и чувство за хумор, ще внесат и Мария Цветкова-Маджарова – като кокетката и професионална танцьорка във виенския „Кертнертеатър" Франци Каняри, която е отегчена от светски балове и ролята на любовницата, и баритонът Йордан Христозов – като княз Ипсхайм-Гинделбах – премиер-министър на Рой Грайц Шлайц.

Другата чудесна сценична двойка ще бъде в лицето на сопраното Шмилена Султанова – модистката Пепи и младият талантлив тенор Стоян Буюклиев /гост/. Той дебютира в ролята  на влюбения в Пепи Йозеф, камердинер на Балдуин Цедлау.

Режисурата на постановката е на Марио Николов, който е известен не само с многобройните си роли на родни и чужди сцени, а и като автор и водещ на предаването за класическа музика и джаз „Вечната музика“ по БНТ.

Билети за "Виенска кръв" - на касата на Операта, каса "Часовника" /работи и в събота, от 1 юли – и в неделя/, както и в мрежите на Grabo - https://grabo.bg/burgas/vienska-krav-0k3q79v и Eventim - https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-leten-teatr-burgas-1424236/performance.htm,l, на място – след 18.30 ч. на касата на Летния театър – преди спектакъла, както и в препратките към събитията в програмата: https://operabourgas.com/bg/programme в официалния сайт на Държавна опера – Бургас.

         Следващото заглавие от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2024 е операта от Джакомо Пучини „Тоска“ – на 11 юли от 20.30 часа на сцената на Летния театър. Диригент ще бъде Иван Кожухаров, в главните роли влизат: Йоана Железчева, Даниел Дамянов, Марян Йованоски, Диман Панчев и др.

Билети за събитията – на касата на Операта, каса „Часовника“/работи и в събота/, каса на Магазия 1 на Морска гара /за концертите от програмата „Купон на Острова“/, както и в мрежите на Gravo и Eventim.