Понеделник, 01 Юли 2024
    
Бургас Общество

Ден на отворените врати в АЕГ „Гео Милев“- Бургас

  29.06.2024 11:11  
Ден на отворените врати в АЕГ „Гео Милев“- Бургас

 

Седмокласници от пет училища посрещна бургаската АЕГ „Гео Милев“, за да презентира възможностите за професионално обучение, които предлага. Ученици от ОУ „Св. Климент Охридски“ – Бургас, СУ „Св. Св. Кирил и Методий” –  Бургас, ОУ „Любен Каравелов“ – Бургас,  ОУ „Христо Ботев“– кв. Ветрен, ОУ“ Иван Вазов“  – кв. Банево пристъпиха прага на елитната гимназия, за да се запознаят с модерното образование и неговото бъдеще. Срещата бе проведена в рамките на дейност 9 по проект BG05SFPR001-3.001 „Модернизиране на професионалното образование и обучение“, финансиран по Програма „Образование“ 2021-2027, съфинансиран от Европейския съюз.  Основната цел на проекта е да подпомогне адаптирането на професионалното образование и обучение спрямо динамиката на пазара на труда и да повиши неговата привлекателност.

Пред седмокласниците представители на училищната общност на АЕГ „Гео Милев“ и техните преподаватели презентираха новостите в гимназията, както и разясниха приема за учебната 2024- 2025 г. за паралелките с професионално направление „Аудио-визуални изкуства и техники“, професия „Графичен дизайнер“, специалност „Графичен дизайн“. През следващата учебна година 26 ученици ще имат възможност да се обучават в иновативната паралелка, като успоредно с това ще изучават активно английски и руски езици. Вече три години АЕГ „Гео Милев“ събира талантите на Бургас, решили да се развиват в сферата на аудио-визуалните изкуства. За този кратък период, гимназията успя да постигне сътрудничества с филиалите на НХА, СУ „Св. Климент Охридски“ и университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – гр. Бургас, както и с редица представители на бизнеса, за да осигури максимално ползотворна обучителна среда на своите възпитаници.

За това колко е важна гъвкавостта и адаптивността към бързо дигитализиращото се общество разказаха ученици, които вече смело крачат по пътя на професията „графичен дизайнер“. Гостите се запознаха със залите за професионално обучение и с възможностите, които предлагат творческата стая, компютърния кабинет, арт пространствата в гимназията, Принт бокса, библиотеката и читалнята. Акцент бе поставен на връзката между образованието и нуждите на работодателите, а възпитаниците на АЕГ „Гео Милев“ демонстрираха как изглежда едно портфолио и разказаха за посещения и предстоящи производствени практики в бургаски печатници и рекламни агенции.