Понеделник, 01 Юли 2024
    
Бургас Общество

Нейрографика – научете повече за този метод

  29.06.2024 12:22  
Нейрографика – научете повече за този метод

 

 

Нейрографиката е психологичен, научен метод за организиране на мисленето, чрез рисуване. В него се обръща внимание на това по какъв начин възприеме дадена информация  - звуково, тактилно, чрез мирис или  визуално.Обяснението идва и от там, че извършваме голяма част от ежедневните си действия автоматично. В живота това е формиран модел на поведение, програма,с  която мозъкът реагира на дадена ситуация. И все пак зрителното възприятие остава най-важно, затова ако обичате да изразявате емоциите си, докато творите, не пропускайте срещата с Диди Катеринова. Тя  ще се реализира на 03-ти юли /сряда/ от 18.00 часа. Проявата съпътства изложбата „Българското присъствие:цветове и истории” в КЦ „Морско казино”.

Езикът на нейрографиката  се основава на 4 архетипни елемента: кръг, триъгълник, квадрат и линия на Пискарьов .Нашето подсъзнание работи с абстрактни форми. Именно това  позволява да промените моделите и да отворите нови възможности по пътя към целта, да трансформирате съществуващите невронни връзки и да създавате нови. Това е основният принцип на нейрографиката.

„Когато започнем да даваме смисъл на фигурите, съзнанието фиксира тази връзка. Като създаваме композиции върху лист от прости форми и ги свързваме с линия, ние формираме впечатления. По този начин създаваме прост графичен код. Настъпва преконфигуриране на невронните връзки и започваме да мислим и действаме по различен начин, което естествено променя отношението на хората към нас, околната среда и прави възможно вземането на нестандартни решения. Рисувайки, ние променяме впечатленията си от реалността . Ние "анимираме" тази нова реалност в съзнанието и започваме да контролираме обстоятелствата.” , споделя Катеринова, която е инструктор  по Нейрографика.

Местата са ограничени. Нужно е предварително записване на телефон:0889285253 Диди Катеринова

Експозицията „Българското присъствие:цветове и истории” ще представи над 50 произведения на 15 автора в зала "Георги Баев". Това което обединява различните стилове и артисти е връзката им с България - голяма част от авторите живеят и творят в чужбина, а други са се завърнали в родината, след дълго пребиваване в Европа, Азия и Сащ.В нея са включени живописни произведения, рисунки, фотографии и дизайнерски огледала.

Тази уникална изложба ще представи по емоционален начин богатството на българската култура, през погледа на  талантливите ни сънародници, създали силната връзка с родината , в контекста на трудностите и живота далеч от близки и приятели, на хиляди километри от дома. Всеки експонат разказва историята на българското присъствие по света, вплитайки цветове, емоции и спомени.

Проявата ще продължи до 5 юли и ще бъде съпътствана от редица интересни събития - лекции, творчески работилници и литературни премиери.

Инициативата се реализира с подкрепата на Община Бургас.