Неделя, 30 Юни 2024
    
Мнения

Митрополит Григорий, отслужи кратък молебен за откриването на патриаршеския събор в БАН

  30.06.2024 09:07  
Митрополит Григорий, отслужи кратък молебен за откриването на патриаршеския събор в БАН

Наместник-председателят на Светия синод и всички епархийски митрополити, последвани от епископите, преди минути поведоха делегатите на Четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор от приемния салон на Синодалната палата към академичната зала на Българската академия на науките (БАН). Там с кратък молебен, отслужен от наместник-председателя на Светия синод - от Врачанския митрополит Григорий, съборът беше официално открит и беше определено избирателното бюро.

Митрополит Григорий приветства делегатите и отбеляза, че този ден е исторически, защото предстои да се избере четвъртият български патриарх след възстановяването на Българската патриаршия през 1953 г. Гласувайте по съвест, с мисъл за православния ни народ, за неговото духовно просвещение, с тези думи се обърна към избирателите на събора наместник-председателят на Светия синод.

Делегатите на Четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор са 140, съобщиха от Българската патриаршия. В тях са включени: наместник-председаделят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий, 13 митрополити, 12 епископи, делегатите от епархиите: Софийска - 12, на САЩ, Канада и Австралия - 6, Великотърновска - 7, Плевенска - 5, Ловчанска - 7, Пловдивска - 7, Западно- и Средноевропейска - 6, Варненска - 7, Неврокопска - 7, Русенска - 7, Старозагорска - 7, Врачанска - 7, Видинска - 7, Доростолска - 7, Сливенска - 7, на ставропигиалните манастири - 3, на Пловдивската духовна семинария - 1, на Софийската духовна семинария - 1, на Пловдивската духовна академия - 1, на Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - 1, на Богословския факултет на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" - 1.  

Архимандрит Василий и архимандрит Максим ще са квестори за преброяването на гласовете на делегатите.

Беше съобщено, че от 140 делегати на събора присъстват 138 и има кворум.

Утреня и Божествена света литургия с особените прошения, предвидени при откриването на църковен събор, бяха отслужени и в Синодалния параклис "Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител" от архимандрит Евтимий - духовен надзорник на Софийската епархия.

На богослуженията в параклиса на Синодалната палата се черкуваха наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий, епархийските митрополити, архиереите на БПЦ-БП, определени от Светия синод, както и делегатите на избирателния събор.

Четвъртият патриарх: Кой ще оглави Българската православна църква

Очаква се следобед да бъде обявено името на новоизбрания български патриарх. След това новият патриарх, митрополитите и епископите на БПЦ-БП ще се
отправят към патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където ще ги чакат предстоятелите и представителите на поместните православни църкви, дошли у нас за събора. Ще започне интронизацията на новоизбрания български патриарх и ще бъде отслужен молебен.

Церемонията ще завърши с обща снимка пред патриаршеската катедрала.

Избирателният събор е свикан с решение от 19 март тази година на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП). 

На 20 юни на свое заседание, в пълен състав и с избор с тайно гласоподаване, Светият синод на БПЦ-БП избра тримата епархийски митрополити като достойни кандидати да заемат патриаршеския престол. Това са Врачанският митрополит Григорий, който получи тогава 11 гласа на първия тур, Видинският митрополит Даниил с девет гласа след 32-рия тур и Ловчанският митрополит Гавриил с девет гласа на 42-рия тур. 


Анкета

Мнения

Мнения
Първо официално слово на патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение
  30.06.2024 18:06      

Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес. Господ знае, че не съм се ст