Неделя, 30 Юни 2024
    
Общество

Започна тайното гласуване за избора на нов български патриарх

  30.06.2024 10:02  
Започна тайното гласуване за избора на нов български патриарх

В Синодалната палата започна тайното гласуване за избора на български патриарх. 

Първо гласува наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий, както и членовете на Светия синод по старшинство.

Гласуването е с бюлетина, в която са написани имената на тримата кандидати, като се огражда името на избрания от делегата кандидат. 

Преди това наместник-председателят на Светия синод и всички епархийски митрополити, последвани от епископите поведоха делегатите на Четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор от приемния салон на Синодалната палата към академичната зала на Българската академия на науките (БАН). Там с кратък молебен, отслужен от наместник-председателя на Светия синод - от Врачанския митрополит Григорий, съборът беше официално открит и беше определено избирателното бюро.

Митрополит Григорий приветства делегатите и отбеляза, че този ден е исторически, защото предстои да се избере четвъртият български патриарх след възстановяването на Българската патриаршия през 1953 г. Гласувайте по съвест, с мисъл за православния ни народ, за неговото духовно просвещение, с тези думи се обърна към избирателите на събора наместник-председателят на Светия синод.

Делегатите на Четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор са 140, съобщиха от Българската патриаршия.

В тях са включени: наместник-председаделят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий, 13 митрополити, 12 епископи, делегатите от епархиите: Софийска - 12, на САЩ, Канада и Австралия - 6, Великотърновска - 7, Плевенска - 5, Ловчанска - 7, Пловдивска - 7, Западно- и Средноевропейска - 6, Варненска - 7, Неврокопска - 7, Русенска - 7, Старозагорска - 7, Врачанска - 7, Видинска - 7, Доростолска - 7, Сливенска - 7, на ставропигиалните манастири - 3, на Пловдивската духовна семинария - 1, на Софийската духовна семинария - 1, на Пловдивската духовна академия - 1, на Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - 1, на Богословския факултет на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" -

Архимандрит Василий и архимандрит Максим ще са квестори за преброяването на гласовете на делегатите.

Беше съобщено, че от 140 делегати на събора присъстват 138 и има кворум.

Утреня и Божествена света литургия с особените прошения, предвидени при откриването на църковен събор, бяха отслужени и в Синодалния параклис "Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител" от архимандрит Евтимий - духовен надзорник на Софийската епархия.

На богослуженията в параклиса на Синодалната палата се черкуваха наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий, епархийските митрополити, архиереите на БПЦ-БП, определени от Светия синод, както и делегатите на избирателния събор.


Очаква се следобед да бъде обявено името на новоизбрания български патриарх.

След това новият патриарх, митрополитите и епископите на БПЦ-БП ще се отправят към патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където ще ги чакат предстоятелите и представителите на поместните православни църкви, дошли у нас за събора. Ще започне интронизацията на новоизбрания български патриарх и ще бъде отслужен молебен.

Церемонията ще завърши с обща снимка пред патриаршеската катедрала.

Припомняме, че избирателният събор е свикан с решение от 19 март тази година на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП). 

На 20 юни на свое заседание, в пълен състав и с избор с тайно гласоподаване, Светият синод на БПЦ-БП избра тримата епархийски митрополити като достойни кандидати да заемат патриаршеския престол. Това са Врачанският митрополит Григорий, който получи тогава 11 гласа на първия тур, Видинският митрополит Даниил с девет гласа след 32-рия тур и Ловчанският митрополит Гавриил с девет гласа на 42-рия тур. 


Анкета

Мнения

Мнения
Първо официално слово на патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение
  30.06.2024 18:06      

Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес. Господ знае, че не съм се ст