Неделя, 30 Юни 2024
    
Мнения

Първо официално слово на патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение

  30.06.2024 18:06  
Първо официално слово на патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение

Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес. Господ знае, че не съм се стремял към тази длъжност. Той ще ми бъде помощник. В днешното объркано време всички ние имаме нужда от живо и ясно свидетелство за Божието присъствие. Това заяви новоизбраният български патриарх Даниил.

„Със съзнанието за своето недостойнство за това високоотговорно служение, но и с вяра и послушание към Божията воля, изразена чрез волеизязвлението на това свято събрание от канонично и законно избрани представители на целокупната ни църква, свещеноначалието, клира и правослвания народ, както и при свидетелството на възлюбените и дълбокоуважаеми представители на сестринските православни църкви, приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес“, каза новоизбраният патриарх.


„Вярвам, че Господ, който гледа на сърце и знае, че не съм се стремял към тази длъжност, като ме избра за това служение, той ще ми бъде и помощник, защото Господ възлага бреме, но и спасява и защото сам ни е казвал, че без него не можем да вършим нищо, но и че е с нас през всички дни до свършека на света“, каза патриарх Даниил.

Той подчерта, че в днешното объркано от умножаване на греховете ни време всички имаме нужда от живо и ясно свидетелство за божието присъствие, милосърдие и любов към нас.



Патриарх Даниил протегна ръка към всички проваславни църкви. Благодари на всички, които са уважили неговата интронизация, започвайки с вселенския патриарх Вартоломей. Последният го приветства с думите "Достоен". Вселенският патриарх Вартоломей и патриарх Даниил са прегърнаха и целунаха.

Дядо Йосиф връчи патриаршеския жезъл на новия български патриарх Даниил. „Той е Достоен!“, заяви митрополитът на САЩ, Канада и Австралия. Жезълът, който беше връчен на Даниил, е жезълът, който е връчен на българския патриарх Кирил през 1953 г., когато е възстановена Българската патриаршия.

Новият патриарх беше поздравен от най-възрастния член на Светия Синод митрополит Йосиф, чийто викариен епископ е бил самият Даниил до избирането му за Видински митрополит. Той заяви, че патриаршеското служение е трудно и отговорно.


Анкета

Мнения

Мнения
Първо официално слово на патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение
  30.06.2024 18:06      

Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес. Господ знае, че не съм се ст