Понеделник, 01 Юли 2024
    
Мнения Общество

Новото начало на ДПС

  01.07.2024 11:32  
Новото начало на ДПС

Председателят на движението Делян Пеевски демонстрира на дела, че се вслушва в гласа на избирателите и няма да търпи дерибеи, тормозещи хората

Само за седмица партията сне доверието си от четири емблематични лица – заради корупционни скандали и незадоволителни изборни резултати

Агент „Вергил“ на ДС Рамадан Аталай има над половин милион по сметките си, бившият областен лидер на ДПС-Варна Сали Табаков се оказа с пещера на Али Баба

 

„Новото начало за ДПС е факт. Който не го разбира, остава в миналото. За нас най-важен е гласът на хората и волята на структурите. На изборите показахме, че можем да се вслушваме в хората и те ни дадоха своето доверие“.

За новия председател на ДПС Делян Пеевски в движението винаги се е знаело, че е човек на делата, не търпи дерибейства на гърба на избирателите и енергично задава темп на работа, труден за поддържане за мнозина.

Резултатите се видяха още на 9 юни, когато по-малко от 4 месеца, след като пое кормилото на движението, ДПС стана втора политическа сила – и на вота за национален парламент, и на този за евродепутати.

Формацията се записа в историята на току-що отминалите избори 2 в 1 и като единствената, която на фона на рекордно ниската избирателна активност повиши резултата си не само процентно, но и в реални числа. Доверие й гласуваха над 366 000 избиратели – с близо 20 000 повече, отколкото на предния вот за парламент, с което парламентарната й група се увеличи с цели 11 депутати.

На този фон четири съобщения за знаково снемане на доверие спрямо дългогодишни фигури от върховете на движението шокираха мнозина, но всъщност бяха напълно закономерни. Особено на фона на заявката, която Пеевски даде още като пое лидерството в движението и препотвърди за пореден път в събота, с цитираните по-горе думи на срещата на ръководството на ДПС с общинските кметове от партията.

Какво всъщност означава новото начало в ДПС?   

„Заедно с хората“. Под това мото мина предизборната кампания на ДПС, донесла на движението рекордните за него изборни резултати. Защото мотото не остана само на думи, а и на дела.

Предизборните обиколки на местно ниво преминаха под знака на максимата „вслушваме се в гласа на хората“, разказват участници в тях. Така, явно именно вслушвайки се в гласа на избирателите, в началото на седмицата беше обявено, че областният съвет на ДПС-Варна е снел доверието си от доскорошния си ръководител Сали Табаков.

Във вторник оставка като депутат подаде и водачът на варненската листа на ДПС Филиз Хюсменова. В сряда стана ясно, че зам.-председателят на движението и депутат от Шумен Айсел Руфад е изключена от групата на ДПС в Народното събрание, а в петък Областният съвет на ДПС-Пловдив свали доверието си от дългогодишния депутат от партията Рамадан Аталай и настоя той да подаде оставка и като депутат.

Както за Хюсменова, така и за Руфад и Аталай беше обяснено, че причината са незадоволителните резултати спрямо предните избори, постигнати в техните региони. Това обаче е само най-горният пласт.

Защото незадоволителните резултати всъщност са пряко следствие от скъсана връзка с избирателите на движението и усещането на структурите на ДПС, че хората, от които те снеха доверието си, работят за своите собствени интереси, пренебрегвайки тези на обществото. Или иначе казано – трябва да останат в миналото.

Усещане за корупция

На вота на 9 юни Рамадан Аталай беше водач на листата на ДПС в Пловдив-област, като това е един от малкото многомандатни райони, в които движението отбелязва по-ниски резултати спрямо предния вот през 2023 г.

„Не става дума само за тези резултати. Рамадан Аталай е първи в нашата листа на последните пет вота и тенденцията е низходяща“, обясни пред „24 часа“ преди дни лидерът на ДПС за Пловдивска област Юксел Расим.

Изборните резултати обаче са само част от картината. Депутат от 38-то НС до настоящото 50-то НС, през годините името на Аталай е било замесвано в цяла поредица от скандали, свързани с конфликт на интереси и с мирис на корупция.

Видимото им измерение може да се проследи в имотните му декларации пред антикорупционната комисия. От тях е видно, че за 10 години наличностите му в банкови сметки са нараснали 5 пъти – от 136 930 лева през 2013 г. (откогато съществува онлайн публичният регистър към комисията) до

над половин милион – 585 676 лева, през 2023 г.

Като произход на парите Аталай е посочил „спестявания и заплати“. Твърдение, което не само се разминава драстично със стандарта на живот в страната, но и за което трудно може да бъде намерено разумно и най-вече - законно обяснение. Още повече, че официално, според търговските регистри, нито Аталай, нито съпругата му, имат участие във фирми, откъдето биха могли да получават подобни допълнителни доходи.

алеч не стои така обаче въпросът със сина му Ревин Аталай, който още в началото на века се нареди сред крупните бизнесмени в страната и заедно със съпругата си Нора Костадинова фигурира в над дузина фирми, обхващащи почти целия спектър от икономиката – от транспорта, през имотния пазар до биогорива, а според медийни публикации и ВЕИ-сектора.

Транспортът всъщност е и началото. През 2002 г. Ревин Аталай става съдружник във фирмата „Ивкони“ на създателите на транспортния мастодонт в българската реалност „Юнион Ивкони“ Ивайло Константинов и Светлозар Любенов. Към онзи момент баща му Рамадан е депутат в 39-тото Народно събрание, зам.-председател на енергийната комисия и член на транспортната комисия в парламента, а също и вносител на законопроекти, свързани именно с този бранш.

На този фон името му редовно е замесвано с прогресивното нарастване на влиянието на „Юнион Ивкони“ в България, в това число и с нетипично бързото издаване на лиценз за фирмата, както и още по-агресивното налагане на дружеството като един от най-мощните играчи в превоза на пътници в България и зад граница. При това гарнирано със статии в турския и в българския печат, обвиняващи компанията в контрабанда на стоки и хора.

В същото време Аталай е сред основните вносители на законопроекти, свързани именно с автомобилните превози и редовно е атакуван за лобистки текстове и назначения в сектора. През 2015 г. синът му излиза от „Ивкони“.

Горе долу по същото време и старши - видимо от архива на парламента - снижава интереса си към транспортното законотворчество, акцентирайки главно върху енергетиката. Като сме на темата, няма как да не направи впечатление, че не само Ревин, но и хора, свързани с неговите бизнес инициативи просперират през годините. Такъв е случаят например с регистрираната през 2001 г. компания „Атомтоплопроект“, фокусирана върху „проектиране, анализи и доставка на оборудване в сферата на ядрената енергетика“. 

 Според фирмените регистри, съдружник в нея до 2011 г. е Петра Иванова, която излиза като свързано лице с Ревин Аталай през дружеството му "Прометекс 90". Към днешна дата, според Регистъра на обществените поръчки, дружеството фигурира в 31 такива,  за милиони левове, с възложители общини (сред тях и София), както и АЕЦ „Козлодуй“.

Първата поръчка, спечелена от дружеството е през 2007 г. и е за 740 000 лева за проектиране на технологични тапи именно за блокове 5 и 6 на АЕЦ Козлодуй. Към този момент бащата на Ревин Аталай – Рамадан Аталай, е депутат от 40-тото Народно събрание, но по-важното – председател на енергийната комисия в него.

Със свалянето на доверието си от Аталай впрочем, областната структура на ДПС-Пловдив затваря вратата и към друго болезнено за движението минало – това на агентите на ДС сред редиците си. През 2007 г. той беше осветен от комисията по досиетата като агент „Вергил“ към Софийско градско управление на бившата Държавна сигурност.

Афера за милиони и тайната стая на един политик

Преди буквално няколко дни пък друг скандал, свързан с бивш кадър на ДПС, разтърси варненския регион. Доскорошният областен координатор на партията Сали Табаков беше задържан при акция на прокуратурата и Антикорупционната комисия по обвинения в злоупотреби за десетки милиони.

По-конкретно 20 милиона лева, които е трябвало да отидат за транспорт на ученици от региона, но загадъчно са потънали в джобовете на общинаря от морската столица. Разследването срещу Табаков започва след серия от публикации в местни медии за съмнения за финансови злоупотреби.

Сали Табаков, известен с прозвището си Сали Паша сред активистите на ДПС, е бил закопчан още на 21 юни вечерта заедно с тъста си Захир Османов. Двамата са задържани по разследване на корупционна схема за над 20 милиона лева с доставка на автобуси за деца, започнала през 2018 г. в Министерството на образованието.

Към аферата е съпричастен и главният секретар на просветното министерство Албена Михайлова, която е с повдигнати обвинения за длъжностно присвояване от прокуратурата.

По данни на разследващите Табаков чрез фирмата на тъста му Захир Османов „Джеми“ ООД, отклонява 20 млн. лв. от автобуси за деца чрез подписани 4 договора с Министерството на образованието в периода 2021 и 2022 г. в рамките на обществена поръчка, обявена още през 2018 г. Главният секретар на Министерството на образованието Албена Михайлова превежда на фирмата на тъста на Сали Табаков общо 28,4 млн. лв. за доставката на 11 автобуса с 35 седящи места.

По сметката на компанията доставчик на автобусите от Турция обаче постъпват много по-малко пари – 8 милиона лева, а останалите средства потъват в дълбоките джобове на Табаков и семейството му.

Запознати с разследването за корупция в особено големи размери, което се води срещу Сали Табаков, тъста му Захир Османов и главния секретар на Министерството на образованието Албена Михайлова разкриват, че бандата е замесена и в други афери за милиони свързани с обществени поръчки, минаващи през дружеството „Джеми“ ООД.

Твърди се, че за последните 10 години през фирмата на Сали Табаков и семейството му са минали обществени поръчки за над 90 милиона лева, от които отклонените пари са около 50 млн. лв.

По време на разследването срещу Табаков, стана ясно, че политикът е кътал милиони левове и купища злато в тайна стая в къщата си край Морската градина. Помещението било замаскирано с шкафове и мебели, а в него разследващите са открили цяло богатство на обща стойност над 2,5 милиона лева.

„Тайната му стая беше като пещерата на Али Баба – в куфари бяха наредени пачки евро, левове и килограми злато. При преброяването се установи смайващ размер от общо 520 000 евро, 320 000 лева, 18 000 долара и 272 златни монети, чиято левова равностойност е 1.1 милиона лева. Тоест открихме над 2,5 милиона лева", разказва пред медиите криминалист.

При обиск, извършен в дома на тъста на Сали Табаков – Захир Османов, също е открита впечатляваща сума в брой – 547 000 евро и 50 000 лева. Османов е поставен под домашен арест с електронна гривна на крака заради напредналата му възраст и разклатено здраве. Срещу Сали Табаков е повдигнато и второ обвинение – за незаконно държане на боеприпаси, след като при обиска в къщата му във Варна са открити над 35 000 патрона, огнестрелно оръжие и две бойни гранати.

Всъщност интересен детайл е, че Сали Табаков е брат на първият осъден за корупция у нас политик – печално известния някогашен кмет на Дулово – Митхат Табаков. През 2014 г., точно преди 10 години, Митхат Табаков се превърна в първия български политик, влязъл в затвора с ефективна осъдителна присъда.

Интересен детайл е, че Митхат Табаков лежа 5 години в затвора заради отклонени стотици хиляди левове от обществени поръчки, усвоени от... фирмата „Джеми“ ООД – същата, която сега и брат му Сали е използвал за корупционни схеми. „Това е случай без аналог – двама братя политици въртят престъпни схеми с една и съща фирма. Толкова са нагли и безочливи, че дори не й сменят името", дивят се разследващи полицаи.

Сега Сали Табаков е в следствения арест в София и чака произнасяне на Апелативния съд. Тъстът му е вкъщи с проследяваща гривна, тъй като съдът е взел предвид напредналата му възраст.

Изборът след изборите

Ден след ареста на Табаков Областният съвет на ДПС във Варна проведе извънредно заседание и определи за временно изпълняващ длъжността „Председател“ на регионалната структура Ерджан Ебатин.

Сали Табаков бе председател на областното ръководство на ДПС във Варна от 2016 г., но още през октомври миналата година местни медии във Варна информират, че новият лидер на ДПС Делян Пеевски ясно е показал, че снема доверието си от Табаков.

Показателна се оказва среща преди местния вот през октомври, когато по изрично настояване на Пеевски, в Шумен от Варна е пристигнал на среща с него общинския председател на ДПС – Варна Рюян Ризов.

Според сигнали на депесари от региона Ризов е бил подлаган на масиран натиск от страна на Табаков в опит да предотврати разследване на съмненията за финансови злоупотреби. Така миналата година през октомври се е състояла среща на всички лидери на ДПС от Североизточна България, като единствено от Варна е бил извикан общинският председател Рюян Ризов, а не областния председател на ДПС – Варна Сали Табаков.

Последното е било разчетено от депесарите като ясен знак, че ръководството на ДПС не приема авторитарното мутренско поведение на Табаков, за който се знаело, че прибягва дори до физически сблъсъци със свои и чужди в опит да опази тайните си афери.

След ареста дългогодишният областен лидер на ДПС Сали Табаков вече е изключен от партията. На парламентарните избори през март беше втори в листата на партията след Филиз Хюсменова, която- според публикации в местни медии, всъщност е оглавила списъка именно по негово настояване.

На местните избори през есента оглави листата на ДПС и стана общински съветник. Точно на последните предсрочни парламентарни избори обаче варненската структура на ДПС се представи изненадващо слабо, като за Движението гласуваха едва 7000. Души. На предишните избори за ДПС във Варна гласуваха над 10 000 човека.

Отново заради аферите около Табаков се твърди, че от партията си тръгва и друго знаково лице от североизточния регион - Айсел Руфад. Тя бе изключена от парламентарната група на ДПС също преди дни, въпреки че е един от новоизбраните заместник-председатели на партията след националната конференция през февруари.

Руфад вече е свалена от поста си на областен председател на движението в Шумен. Посочената причина била, че според устава на партията като депутат няма право да ръководи и структурата. Според активисти обаче причината е била незадоволителни резултати на изборите в региона, а и в Турция.

Изчистване от гнилото и корпоративното

Всички тези очистващи процеси в ДПС обаче показват едно – новият лидер на движението Делян Пеевски е решен да изчисти всички прогнили фигури в партията, които могат да хвърлят дори сянка на съмнение върху движението и неговите членове.

Явно така Пеевски ще успее едновременно да реализира своята амбиция ДПС да се превърне в единствения политически субект у нас, обърнат изцяло към хората и техните проблеми. Така че новото начало за ДПС вече е дадено, а както казва и самият Пеевски: „Най-доброто предстои“.

Източник: Блиц.Бг