Понеделник, 01 Юли 2024
    
Камено

Започна изграждането на паметник на Цар Иван Александър в Камено

  01.07.2024 15:14  
Започна изграждането на паметник на Цар Иван Александър в Камено

 

Започна създаването на творбата в чест на цар Иван Александър. В творческата база на Руси Куртлаков в Камено започна изработката на триметров монумент, представляващ глава на великия български владетел.

Монументът ще бъде поставен на входа на средновековния град Русокастро, където цар Иван Александър лично води армията на Българското царство в победоносната битка срещу византийската войска на 18 юли 1332 г. Средствата за творбата в размер на около 20 хиляди лева, са осигурени от земеделските производители от Камено - Янчо Проданов и Илия Проданов. В резултат на този родолюбив акт ще бъде изграден монумент - триметрова глава на Цар Иван Александър на крепостта Русокастро.

Създаването на монумента има за цел да подчертае славните битки на България и да утвърди крепостта Русокастро като популярна туристическа дестинация, която да привлича все повече туристи.

Наред с изграждането на монумента, предстои създаването и на посетителски център в село Русокастро, където ще бъдат представени археологическите артефакти, открити на крепостта, както и етнографското богатство и обичаите на община Камено. Това ще позволи на посетителите да се запознаят не само с историческите събития, свързани с цар Иван Александър, но и с културното наследство на региона.

Автори на  проекта са Даниел Кънчев и Атанас Стоянов.

„Идеята за създаването на този паметник е на д-р Милен Николов, директор на РИМ-Бургас. Благодаря на проф. дн. Мария Нейкова - областен управител на област Бургас, за съдействието, на Илия и Янчо Проданови, които след кратък разговор с мен изявиха желание да помогнат със средства за създаването на творбата.

Те се отзовават доста често и не за първи път даряват средства за различни каузи в община Камено. Сърдечно благодаря и на Руси Куртлаков, който също за пореден път подава ръка в създаването на нещо хубаво за всички граждани и гости на общината“, подчерта кметът Жельо Вардунски.