Понеделник, 01 Юли 2024
    
Бизнес Бургас

Откриват завода за бронирани автомобили през октомври

  01.07.2024 15:33  
Откриват завода за бронирани автомобили през октомври

Световният производител на бронирани автомобили International Armored Group (IAG), собственост на българския предприемач д-р Антон Стефов, ще открие у нас най-новия си завод на 1 октомври 2024 г. В него ще се произвежда българска отбранителна техника по стандартите на НАТО, с български специалисти., съобщават от Община Бургас

Производствената база е разположена на площ от 150 000 кв. м. в промишлената зона на Бургас. Изпълнител на проекта, който започна строеж през септември 2023 г., е Главболгарстрой – Пловдив. През 2023 г. IAG беше сертифицирана като инвеститор клас А, а държавата и общинската администрация на гр. Бургас се ангажираха с изграждането на техническа и довеждаща инфраструктура.  

 Най-новата производствена база на IAG ще произвежда за световните пазари различни видове бронирани автомобили, както и дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни отряди, в съдружие с български партньори на IAG. В серийно производство, както в останалите заводи на IAG по света, ще бъдат и военни кранове за евакуация и леки патрулни автомобили. В проект е разработката на колесни и верижни роботи, а в процес на инженерни изчисления - бронирани платформи, носители на леки артилерийски системи.  

В портфолиото на първия български завод на д-р Антон Стефов се отличава бойната машина на пехотата "Рила 8х8". IAG демонстрира четвъртото й поколение на „Централен артилерийски полигон – МО“, където успешно преминаха изпитания по НАТО – STANAG 4569 с ниво на защита от взрив 5а.  

„Във време, в което качествената отбранителна техника става „от първа необходимост“ за сигурността на държавите и хората, в България ще произвеждаме изделия по най-високите стандарти на НАТО - за целия свят. Много се гордея с тази инвестиция и с възможностите, които тя отваря не само пред IAG като компания, но и пред страната като износител“, каза собственикът на IAG д-р Антон Стефов. 

Първоначалната инвестиция на IAG се очаква да надхвърли 20 милиона лева. Около 50 нови български специалисти ще дадат началото на бъдещото производството, като в хода на работата се очаква да станат най-малко 300.