Понеделник, 01 Юли 2024
    
Любопитно

Има ли розови делфини по българското Черноморие

  01.07.2024 17:15  
Има ли розови делфини по българското Черноморие

През последните дни социалните мрежи са буквално залети от снимки на розов делфин, който скача над морските вълни. Някои от публикациите твърдят, че кадрите са от Приморско, други - че са направени близо до Варна, а трети, че рядкото животно е забелязано край бреговете на Северна Каролина в САЩ.

Проверката на Factcheck.bg с няколко различни детектора за изкуствен интелект даде противоречиви резултати. Поне четири от инструментите твърдят, че снимката е създадена от изкуствен интелект, а поне три други – че е по-вероятно да няма намеса на ИИ.

Factcheck.bg се свърза с д-р Зорница Захариева, морски биолог в Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Тя потвърди, че на снимките се вижда морски делфин от вида афала (или бутилконос делфин), но розовият цвят на животното не е естествен.

Както при много други бозайници, при този вид също се срещат случаи на албинизъм. Макар че те са редки, появата на делфин албинос в Черно море не може да бъде изключена, обясни Зорница Захариева. Делфините албиноси обаче не са ярко розови като тези на разпространяваните снимки. Цветът им е по-близо до бял и биха могли да имат лек бледорозов оттенък. Според експерта по морска биология най-вероятно става дума за снимки на обикновен делфин афала, чийто цвят е променен чрез програма за редактиране на изображения.

Освен бледорозовите делфини албиноси, съществува и отделен вид, известен като „розов делфин“. Той обаче е речен и обитава главно реките Ориноко и Амазонка, както и техните притоци в държавите Бразилия, Боливия, Колумбия, Еквадор, Перу, Гвиана и Венецуела.

Източник: Нова. тв