Вторник, 02 Юли 2024
    
Бургас Общество

УМБАЛ Бургас кани кръводарители и техни приятели за акция КПП

  02.07.2024 11:59  
УМБАЛ Бургас кани кръводарители и техни приятели за акция КПП

Акция КПП - "Кръводари и приятел покани" ще се проведе в Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас утре, 3 юли 2024 г. Идеята е на зам.-директора на болницата д-р Светослав Тодоров, неврохирург и редовен кръводарител, който първи ще даде старт утре със свои приятели. Целта на акцията е всеки, който се включи, да покани и приятел. Така освен, че ще се помогне на непознати хора в нужда, идеята за доброволно и безвъзмездно кръводаряване ще се разпространи сред повече хора. Началният час е 8 ч. и УМБАЛ Бургас призовава бургазлии и техни приятели да се включат.

Лятото е сезонът, в който Бургас става притегателен център за много български и чуждестранни туристи и населението на областта нараства до 2 млн. души. За съжаление точно през този сезон се увеличават и пътно-транспортните произшествия, постоянен остава броят на операциите и ражданията, както и броят на хората със заболявания, налагащи редовно кръвопреливане. Ако всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години дарява кръв редовно два пъти в годината, призивите за спешни акции за нуждаещи се драстично ще намалеят.

Освен ползата за организма на кръводарителя, той получава 2 дни платен отпуск. Вече е в сила и решението на Общински съвет - Бургас за поощрение дарителите с ваучер за безплатно посещение на един от трите най-желани туристически атракции в Бургас - остров "Света Анастасия", Ченгене скеле, Акве калиде. Ваучерите се получават в Туристическия информационен център (срещу сградата на общината) при представяне на бележката, която Отделението по трансфузионна хематология издава на кръводарителите.