Вторник, 02 Юли 2024
    
Созопол

В разгара на лятото: Морето ни взе няколко жертви, предотвратено беше групово давене

  02.07.2024 16:56  
В разгара на лятото: Морето ни взе няколко жертви, предотвратено беше групово давене

Бурното море взе няколко жертви през почивните дни.

Спасителите предупреждават туристите да не рискуват и да предприемат спасителна акция сами, ако някой се дави пред очите ни. Така животът си загуби мъж, тръгнал да вади от морето двама чужди туристи в Созопол.

Преди дни ситуацията е била още по-критична за спасителите. Иван Георгиев от Института по водна безопасност разказа, че от 15 години не са нямали такъв сериозен инцидент с групово давене. 

Осем човека едновременно започват масово давене, случаят е аналогичен с този на мъжа, удавил се в Созопол през уикенда. Двама от компанията влизат да се къпят в морето, съответно техни приятели, опитвайки се да им помогнат попадат в същата рискова ситуация. Спасителите, влизайки да ги спасяват се оказват с по двама на спасителния буй. В такива моменти плажът остава неохраняем, защото всички спасители в този момент са в морето”, казва Иван Георгиев.


„Всички плажове са обезпечени със спасители и медицински екипи. Както виждате на плажа тук в Поморие, на който се намираме има 8 поста и 16 спасители”, заяви Кирил Спасов от Асоциация на концесионерите на морски плажове

От началото на сезона регулярно се вземат проби и за чистотата на морската вода - и от РЗИ и от независима частна лаборатории.

„Правим мониторинг. Резултатите от водата са чисти. Стандартът е един и същ, работим си по стандарт за пробовземане, включително и за микробиологията си има стандарт за работа”, казва Фатме Али, химик-аналитик

По двама спасители на пост ще има до края на август. След това концесионерите имат право поетапно да ги закриват. От МВР уточняват, че всички случаи на удавяния от началото на сезона са станали или на неохраняеми плажове или извън работното време на спасителите.