Вторник, 02 Юли 2024
    
Мнения

Радев от Атина: Ще присъствам на гласуването на кабинета

  02.07.2024 17:16  
Радев от Атина: Ще присъствам на гласуването на кабинета

Ще присъствам на гласуването на кабинета. Това заяви президентът Румен Радев от Атина, където е на официално посещение. Гласуването ще в Народното събрание в сряда.

По време на консултациите пред всяка една от партиите повдигах въпроса за тяхното предложение за формула за съставяне на кабинет. Не съм изненадан от предложението на ГЕРБ-СДС за правителство.

"По време на консултациите с ГЕРБ на моите въпроси те изразиха своето разочарование, че не могат да предложат правителство, защото няма подкрепа от партиите. И съответно аз насочих вниманието към други европейски държави, където има и правителство на малцинството, като все пак някакъв изход. Само, че това изисква отговорност и политическа смелост. Това е един път, който решиха да следва ръководството на ГЕРБ и е нормално те да предложат такова правителство."

Правителство на малцинството е нещо ново за нашата политическа, носи рискове, коментира  още президентът.

Според държавния глава от реакциите на партиите в парламента зависи дали ще приемат такъв подход за решаването на най-важните задачи, или ще се отиде на предсрочни избори.

Президентът коментира и външнополитически теми. „За огромно разочарование, държавното ръководство на Република Северна Македония не е готово за поста по много причини. Необходимо е познаване на международното право, каквото явно няма. Когато се подпише международен договор, той трябва да се изпълнява от всички следващи правителства, а не да се ревизира. Липсват познания по конституционно право. Явно няма познания и по отношение на европейското законодателство”, е мнението му.