Сряда, 03 Юли 2024
    
Бургас Крими

Контрабандни цигари в LED панели откриха на Лесово

  03.07.2024 10:05  
Контрабандни цигари в LED панели откриха на Лесово

Голямо количество от 177 800 къса (8890 кутии) контрабандни цигари откриха митническите служители на Митнически пункт Лесово в LED панели за осветление, превозвани с товарен микробус. Проверката е извършена при провежданата съвместна операция по противодействие на контрабандата, с участието на екипи от Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност" и Национална агенция за приходите.

На 30.06.2024 г., около 22:00 часа, товарният микробус с чужда регистрация пристига на МП Лесово на входящо трасе в страната, управляван от турски гражданин. Водачът е  декларирал, че превозва LED панели за осветление и аксесоари за тях от Турция за Нидерландия през България. По искане от служителите на Гранична полиция е извършена щателна проверка на превозното средство и товара. В хода на проверката митническите инспектори откриват при демонтаж на осветителните тела, че кухините между двете стени на LED панелите са пълни с цигари. Установени са общо 177 800 къса (8890 кутии) недекларирани и укрити цигари.Контрабандните тютюневи изделия са иззети. На водача на микробуса е съставен акт за административно нарушение.

Над 2,764 млн. къса контрабандни цигари са задържани от митническите служители на МП Лесово през първите шест месеца на 2024 г. Количеството е почти двойно повече в сравнение със същия период на миналата година, когато са били задържани 1,488 млн. къса цигари.

В повечето случаи акцизните тютюневи изделия са открити сред декларирани стоки в товарни автомобили, пътуващи от Турция за държави в Западна Европа, където пазарната цена на цигарите е значително по-висока.