Сряда, 03 Юли 2024
    
Бургас

Нова „мода“ ! Деца се забавляват в морето, дишайки райски газ

  03.07.2024 15:56  
Нова „мода“ ! Деца се забавляват в морето, дишайки райски газ

 

Дона МИТЕВА

Деца се забавляват в морето дишайки райски газ от балони. Такава снимка от родното Черноморие обиколи социалните мрежи за часове. А коментарите под нея са повече от стряскащи: всеки споделя видяно като на пример „онзи ден ромски туристи пълнеха балони в несвяст в Слънчев бряг“, „един дойде с колата си и продаде за по-малко от час огромно количество пълнители с райски газ“.

В началото на туристическия сезон ако се говореше за професията на наргилеси - момичета, които пълнят балони с райски газ и ги продават в нощните заведения – клубове и дискотеки, сега явно има още по-модерна професия, която още не знаем как се нарича. Но едно е ясно безконтролно се продава райски газ направо на плажа и с него се забавляват подрастващи.

Детски дискотеки с алкохол, райски газ и чалга в цялата страна

А уж миналата година се гласуваха промени в Закона за храните, които касаеха райския газ. Така популярните пълнители с диазотен оксид/райски газ, опасни за здравето, особени при подрастващи, са забранени за продажба, включително в заведения и нощни клубове. Забраната важи както за деца, така и за продажба на клиенти над 18 години. Това не означава, че въпреки всичко не се предлагат. Вече и на плажа, в морето,  посред бял ден.