Четвъртък, 04 Юли 2024
    
Бизнес Общество

Собственици на аптеки ще внесат предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК

  04.07.2024 08:12  
Собственици на аптеки ще внесат предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК

 

 

В знак на протест срещу промяната на финансирането на дейността по отпускане на напълно платени лекарствени от НЗОК продукти по средата на годината, собственици на аптеки ще внесат от 9.00 до 9.30 часа в Районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК.

По същото време фармацевтите в аптеките ще разясняват на пациентите как се финансира дейността по отпускане на «безплатна» терапия, в какъв обем е това финансиране и колко струва на аптеката да го подсигури. Ще се обслужват само спешни изпълнения. Нито един пациент няма да бъде върнат, всички ще бъдат обслужени, но настояваме за търпение и разбиране през този половин час, призовават фармацевтите.

Фармацевти със заявка за протест, недоволстват заради предложения за промени в заплащането им Промените в Наредба 4 засягат предписването и отпускане на електронни предписания заплащани частично или напълно от НЗОК.

Проектът на Наредба 4 предвижда на практика изписване на цялата напълно реимбурсирана терапия на болния на една рецепта и при условие, че финансирането към аптеките в момента се определя и зависи от броя рецепти, Българският фармацевтичен съюз не може да подкрепи проектопромените без ясен модел, гарантиращ запазването на плащането към аптеките, подчертават от съюза.

Българският фармацевтичен съюз е за оптимизация на процесите по предписване и отпускане на лекарствени продукти заплащани от НЗОК, включително за въвеждане на новости и облекчаване на лекарите, фармацевтите и най-вече пациента, но това не може да става за сметка на аптеките.

Българският фармацевтичен съюз смята, че въвеждането на предложените промени, без ясни критерии за заплащане, при които аптеките да могат да обезпечат дейността по отпускане на 100% реимбурсирани лекарствени продукти, ще доведе до прекратяване на договорите на много аптеки с НЗОК и лишаване на пациентите от достъп до лечение.

Националната аптечна браншова организация (НАБО) е обезпокоена от нарастващото напрежение в сектор фармация и по-конкретно аптеките. Браншовата организация взе решение да подкрепи справедливите протестни действия на аптеките в резултат на предложената промяна от Министерство на здравеопазването (МЗ) в Наредба 4. Въпреки нашето противопоставяне за спирането на обслужването на пациенти, с уважение приемаме актът на протест на всяка аптека, като разбираме в пълнота исканията на колегите. Множество аптеки решиха да продължат работа по време на обявения период на стачни действия, което също уважаваме, и благодарим, че подкрепиха протестът с поставянето на протестни афиши на витрините на своите обекти. Този акт е символичен. Той показва позиция в знак на несъгласие.