Четвъртък, 04 Юли 2024
    
Мнения

Президентът трябва да връчи втория мандат за съставяне на правителство

  04.07.2024 09:54  
Президентът трябва да връчи втория мандат за съставяне на правителство

В сряда ГЕРБ-СДС не успяха да съставят редовен кабинет

След като в сряда най-голямата парламентарна сила ГЕРБ-СДС не успя да състави редовно правителство, по Конституция президентът Румен Радев е длъжен да връчи втория мандат на ДПС.

От ГЕРБ-СДС обаче вече заявиха, че няма да подкрепят втория мандат и така вероятността да бъде съставено правителство с него е минимална. Същото важи и за третия мандат, който държавният глава връчва по своя преценка на някоя от останалите формации в парламента.

Ходът на тази процедура, която може да отнеме две седмици, е възможно да съвпадне с произнасянето на Конституционния съд по промените в основния закон. Ако съдът отмени новите правила за назначаване на служебно правителство, обявявайки ги за невалидни, то тогава ще се върне старото положение - съставът на следващия служебен кабинет ще е изцяло в ръцете на Румен Радев.

Представителите на ДПС бяха лаконични в коментарите си за настроенията в партията.

"Нормално е, че двамата съпредседатели на ДПС са гласували различно за проектокабинета "Желязков". Единият води автентичната политика, което не личи, защото не е от активните. По всяка вероятност обаче ще стане. Другият е много амбициозен, дано си постигне амбициите", коментира Рамадан Аталай.

„Не всички членове на парламента са длъжни да гласуват по един и същи начин всеки път”, каза Искра Михайлова.