Четвъртък, 04 Юли 2024
    
Бургас

Tech Academy търси най-добрите проекти на гимназисти в Бургас

  04.07.2024 12:49  
Tech Academy търси най-добрите проекти на гимназисти в Бургас

 

Асоциацията на иновациите, бизнес услугите и технологиите (AIBEST), съвместно със SoftServe организират безплатна лятна техническа академия в Бургас в периода 8-26 юли в Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“. Образователната инициатива е насочена към ученици от 10 и 11 клас с технически профили и се осъществява в партньорство с Община Бургас и Регионалното управление на образованието.

Стартът на Tech Academy 2024 в града ще бъде даден на 8 юли. Тогава ще бъде представена и задачата, която гимназистите ще работят в следващите 3 седмици. Възпитаниците на различните технически училища ще бъдат разделени на отбори от по 4 до 6 души и ще работят в екип.

Второто поредно издание на инициативата в Бургас отново се радва на огромен интерес. В него ще се включат ученици от Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации, Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“, както и деца от националната програма „Обучение за ИТ умения и кариера“ на Министерство на образованието и науката.

Tech Academy ще даде на учениците ноу-хау за реалните бизнес практики още преди да са навлезли в професионалната сфера. Идеята е учениците да разработят проектите си, следвайки процесите в бизнеса - да бъдат част от екип, да изпробват познанията и креативността си, да се конкурират със свои връстници. Това ще се случва с напътствията на 12 ментори, представители от най-големите български и международни IT компании, членове на AIBEST. Сред тях са: Chaos, Cognyte, Experian, IPSOS, Proxiad SEE, Scalefocus, SoftServe и World Bank.

“Опитът ни тук в Бургас показва, че подобни интересни екипни проекти през лятната ваканция предизвикват вниманието на много млади таланти. Академията развива умения, за бъдещата им реализация в реална бизнес среда и това изглежда стимулира много от тях да се включат”, коментира изпълнителният директор на AIBEST Наталия Георгиева.

Каква е задачата, която трябва да изпълнят,  участниците ще научат на старта в Бургас. Проектите ще бъдат свързани с дигитални решения в образователния процес. Журито е съставено от представители на иновативните компании, местната власт и Регионалното управление на образованието - Бургас. Те ще отличат трите екипа с най-добре изпълнени проекти, които ще бъдат наградени на финала на събитието - 26 юли.

Академията се провежда за втора поредна година и поради интереса от технологичните училища разширява обхвата си.  Освен в Бургас, тази година Tech Academy ще се проведе в Стара Загора и Правец.

За AIBEST.

Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) е независима браншова организация, чиято цел е да развива България като лидер в областта на интензивното познание за продукти, услуги и решения и като световна дестинация за образовани таланти. Асоциацията обединява компании от всички сфери на съвременната индустрия за бизнес услуги – BPO, ITO, R&D центрове или SSC /центрове за споделени услуги/.