Четвъртък, 04 Юли 2024
    
Бургас

Сменят името на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“?

  04.07.2024 15:04  
Сменят името на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“?

Георги РУСИНОВ

 

Името на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ да бъде сменено. Това е било одобрено от Академичния съвет на висшето учебно заведение, става ясно от писмо на ректора проф. дмн. Христо Бозов до Общински съвет – Бургас. С него той моли за подкрепа местния парламент във връзка с промяната на името. А то всъщност ще е Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

„Убеден съм, че с акцентирането на Бургас в началото на името, за пореден път  ще удостоверим, че традицията и добрата практика в образованост на поколенията в университета е ценен фактор за града и региона. Ние работим и защитаваме интересите на държавата в областта на висшето образование. Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ е водещ държавен университет в Бургаски регион“, пише ректорът.

Проф. Бозов изразява силно вярата си, че Бургас е най-добрият град за живеене, а позиционирането на нашия университет като Бургаски държавен успешно ще подкрепи това.

Писмото, за което моли Общински съвет да изготви ще бъде приложено в общата документация, която следва да се входира в Министерски съвет и Народното събрание.

„Уверен съм, че ще получим подкрепата им, тъй като Бургас е важна и стратегическа точка за нашата държава“, завършва молбата за подкрепа той.