Четвъртък, 04 Юли 2024
    
Общество Созопол

ВАС: Подпорната стена на Алепу е законна

  04.07.2024 16:32  
ВАС: Подпорната стена на Алепу е законна

Скандалната "Подпорна стена", приличаща на хотел в местността "Алепу" на Шофьорския плаж край Созопол, е законно изградена. Това е окончателното решение на 5-членен състав на ВАС, предаде БНР. 

Магистратите отмениха акта на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков от правителството на Гълъб Донев, с който отказа да съгласува проекта и решиха, че действията му са незаконосъобразни.

Проектът за строителството на  жилищна сграда с 90 ваканционни апартамента ще бъде завършен обявиха от фирмата инвеститор.

Ако всичко върви по план,  до 2 години в местността Алепу ще има изградена голяма жилищна сграда с апартаменти, каза Стоян Василев от фирмата инвеститор на проекта.

"Тепърва предстои издаването на предварителното съгласие. Съответно ще подадем документи в Община Созопол за одобряване на проектите и за издаване на строително разрешение. Започваме да движим документите…надявам се до края на годината да имаме строително разрешение".

В момента по проекта е завършен първият етап, който включва изграждането на подпорна стена, укрепваща брега. Проблемът е, че строежът се разминава със съгласуваните документи, защото подпорната стена има помещения приличащи на бъдещи стаи и асансьорни шахти, което видимо е част от 4-етажна жилищна сграда. За бъдещото строителство трябва да бъде изготвена ОВОС, каза категоричен е Тома Белев от "Зелено движение":

"Въпросът е, че вратичка по въпроса за спазване на екологичното законодателство няма. Този строеж не може да продължи, ако няма екооценка на устройствения план или няма ОВОС на самото намерение да се строи такъв огромен комплекс".

До края на годината фирмата инвеститор на проекта ще се опита да придобие документите, включително и строително разрешително, за завършването на големия жилищен комплекс в местността "Алепу".