Петък, 05 Юли 2024
    
Общество

Божилов: Категорично не може да се говори за изпращане на български войски в Украйна

  05.07.2024 10:29  
Божилов: Категорично не може да се говори за изпращане на български войски в Украйна

Категорично не може да се говори за изпращане на български войски в Украйна. Има отделна процедура, ако някога бъде поставен въпросът за това. В момента обаче никой не е говорил за това като за хипотеза. Това заяви в студиото на "Твоят ден" Йордан Божилов, бивш заместник-министър на отбраната. 

"През 2022 г. НАТО прие стратегическа концепция, в която изрично е казано, че Русия е директна заплаха за териториалната цялост на алианса. Сега се изграждат отбранителни планове. На срещата във Вашингтон НАТО ще приеме декларация, която представлява определени анализи и насоки за развитието. Там има позиции, които се договарят и преосмислят. Подпомагането на Украйна се счита за най-добрият начин НАТО да се защити. Важно е и как алиансът си сътрудничи с партньорите в Азия", коментира той.

По думите му Радев е щял да представи различна от своята позиция на Срещата на върха във Вашингтон - тази на МС. "Не трябва да гледаме на войната в Украйна като на битка само между два народа, защото Русия има много по-големи амбиции", заяви Божилов.