Петък, 05 Юли 2024
    
Поморие

Община Поморие „върна“ крайбрежния булевард „П. К. Яворов“ на жители и гости на града

  05.07.2024 12:08  
Община Поморие „върна“ крайбрежния булевард „П. К. Яворов“ на жители и гости на града

Моника ИЛИЕВА

 

Община Поморие освободи достъпа по крайбрежния булевард „П. К. Яворов“ за жители и гости на града. Какво имаме предвид ли? – търговските позиции са намалени, а придружаващите ги конструкции – ограничаващи морската гледка – демонтирани, констатира репортерската ни проверка. „Черноморски фар“ (ЧФ) припомня, че за първи път намерението на общинска администрация в тази посока бе огласено след обсъждането на „Проектобюджет ‘24“ през месец януари от кмета на Поморие Иван Алексиев, който представи пред присъстващите проект на промяна на търговските зони по бул. „П. К. Яворов“.

На общинската сесия през февруари бе входирана докладната по проекта, според която във връзка с туристическия сезон и създаването на достъпна среда по крайбрежния булевард за жители и гости на морския град е необходимо отпадане на преместваеми обекти и съоръжения. В резултат търговски позиции бяха редуцирани и преместени от страната на зелените площи, придружаващите ги сенници и тенти – демонтирани. Приета бе унификация на слънцезащитните съоръжения.

Проверката ни показа че новите разпоредби на Община Поморие са спазени. Своеобразната „слънцезащитна стена“ – конструкции, осигуряващи комфортен достъп на посетителите на търговските обекти в района, носейки им синергия от наслади – морска гледка – изгреви и залези – в комбинация с добра храна и питие – е свалена.  

Видимо намаленият брой маси са изтеглени от страната на тревните площи, които тази година са обогатени с цветни алеи (използващи последните тенденции от мулч и подземни насочени поливни системи), нови дървесни видове, за които Общината се грижи редовно, за да създава уникална екстериорна обстановка за пребиваващите в града.

Проектът за намаляване на търговските позиции по бул. „П. К. Яворов“ срещна неодобрението на малцина, свикнали в годините назад да се облагодетелстват от уникалното му разположение, но спечели симпатиите на стотици в полза на градската на управа, за това, че съумя да се пребори с частния комерчески интерес и да „върне“ булеварда на града.

 

 

 

 

 


Анкета

Мнения

Мнения
Пеевски: ДПС не се разцепва. С Ахмед Доган ще бъдем заедно
  04.07.2024 13:24      

ДПС не се разцепва. С Ахмед Доган ще бъдем заедно. Това заяви лидерът на ДПС Делян Пеевски пред ж