Петък, 05 Юли 2024
    
Спорт

Вълнуващото „Евро 2024“ продължава с четвъртфиналите от днес

  05.07.2024 18:01  
Вълнуващото „Евро 2024“ продължава с четвъртфиналите от днес

Източна Европа остана само с един представител – Турция

 

Георги РУСИНОВ

 

Емоциите около Европейското първенство в Германия не спират. Във вторник вечерта станаха ясни и последните четвъртфиналисти от изиграните първи мачове в елиминационната фаза на осминафиналите. Западна Европа изпраща 7 национални отбора в следващите решаващи срещи, а Източна – само един. Турция спечели срещу Австрия в последния осминафинал с резултат 1:2.

По-рано същата вечер северните ни съседи Румъния, макар и със смела и равностойна игра, загубиха с 0:3 от Нидерландия. „Лалетата“ водеха с 1:0 до края на мача, когато два късни гола сломиха съпротивата на румънците.

Много близо до класиране беше друг балкански отбор – Словения. „Скиорите“ изиграха много силен мач срещу Португалия на Кристиано Роналдо. Стражът им Ян Облак помрачи настроението на легендата като отрази негов удар от бялата точка в продълженията. Срещата завърши 0:0 в редовното време. Пропускът на Роналдо предизвика силна емоционална реакция у него и дори сълзи се появиха на лицето му. Наложи се съотборниците му да го утешават.

След като и в продълженията резултатът остана 0:0, се стигна до дузпи. Там Роналдо се реабилитира и отбеляза, заедно с Бруно Фернандеш и Бернардо Силва. Истинската звезда бе стражът на „мореплавателите“ Диого Коща, който спаси три дузпи на словенците.

В дербито на „кръстоносците“ Франция победи с минималното 1:0 състава на Белгия. Единственото попадение в иначе даже скучния двубой бе регистрирано като автогол на ветерана Ян Вертонген след френски удар към вратата.

Една от сензациите на първенството в Германия определено бе отборът на Грузия. След като никой не им даваше шанс, те излязоха от групата и то с победа над Португалия с 2:0. На осминафиналите обаче имаха тежката задача да се изправят срещу един от фаворитите за спечелване на титлата и намиращ се в много силна форма отбор на Испания. Грузинците паднаха с 4:1, но за кратко продължиха да вярват в невъзможното след като поведоха с 1:0 срещу още един иберийски състав.

Разочарование до момента показва друг фаворит – Англия. Албионците търпят критика заради слабата си игра, при наличието на такъв звезден състав. Основен „виновник“ в очите на фенове и експерти е треньорът Гарет Саутгейт. „Трите лъва“ едва се измъкнаха от осминафиналите с много трудна победа и посредствена игра срещу Словакия – 2:1.

Домакините от Германия победиха северните си съседи от Дания с 2:0 с голове на Хаверц и Мусиала през второто полувреме. „Червеният динамит“ игра прекрасно досега на Евро 2024, но приключва участието си.

Още по-разочароващ фаворит се оказа Италия. „Скуадрата“ загуби с 2:0 от невероятния отбор на Швейцария, който все повече и повече се изгражда като сериозен претендент срещу грандове. Фройлер и Варгас донесоха победата на отбора си срещу именития им съперник.

След вълнуващите осминафинали е време за втората част от елиминациите. Четири мача в два дни – днес и събота, ни очакват, а залозите стават все по-сериозни. В първите две срещи днес предстоят невероятни дербита. От 19:00 часа Испания и Германия ще решат кой от двата суперфаворита, в суперформа, ще продължи към полуфиналите. Със сигурност предстои вълнуващ двубой.

Късната среща е не по-малко интересна и изправя Португалия и Франция един срещу друг. Кристиано Роналдо или Килиан Мбапе ще продължат към последните четири, предстои да разберем.

В събота посредствената Англия излиза срещу свръхамбицираната Швейцария. Ако досега не са си взели поука от представянето, „трите лъва“ като нищо може да се сбогуват с полуфиналите, тъй като футболистите на алпийската държава са на крилете на успеха и се носят високо.

Ако имате необходимост да подкрепяте балкански отбор, то тогава ще стискате палци на Турция срещу Нидерландия от 22:00 часа в събота. Задачата не е никак лесна, но пък „лалетата“ показват колебливост от време на време, от която може да се възползват комшиите.


Анкета

Мнения

Мнения
Пеевски: ДПС не се разцепва. С Ахмед Доган ще бъдем заедно
  04.07.2024 13:24      

ДПС не се разцепва. С Ахмед Доган ще бъдем заедно. Това заяви лидерът на ДПС Делян Пеевски пред ж