Събота, 06 Юли 2024
    
Бургас

Военни кораби акостираха на пристанището

  06.07.2024 15:03  
Военни кораби акостираха на пристанището
На снимката (от ляво надясно): капитан Юсуф Карагюле, контраадмирал и командир на Военноморските сили на Република България Кирил Михайлов и флотилен адмирал Велко Велков.
  Христо Стефанов

 

Военни кораби акостираха на бургаския порт днес. Тържествена церемония по посрещането на корабите от Противоминната военна група в Черно море  MCM Black Sea се проведе на Пристанище Бургас.

В зала „Черно море" на Конгресния център на Морска гара Бургас по- късно бе и срещата с медиите. Поводът бе предстоящото Национално военноморско учение „Бриз - 2024".

Три миночистача на турския, българския и румънския ВМС са включени в Оперативната група за противоминни действия в Черно море. Българските ВМС участват с минен ловец „Струма“. Противоминната група ще вземе участие в морската фаза на националното военноморско учение с международно участие „Бриз – 2024“.

„За първи път тази година ние сме в различна ситуация. Вместо постоянната корабна група на НАТО да помага за изпълнение на задачите на учението, участниците в учението ще подпомогнат работата на новосформираната противоминна тактическа група за борба с мината опасност в Черно море”, коментира на брифинг контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС. Планирането на учението се извърши под негово ръководство.

Офицер, провеждащ учението и директор на учението е капитан І ранг Ваньо Мусински – началник на Щаба на Военноморските сили. Командир на многонационалното корабно оперативно съединение е флотилен адмирал Велко Велков – командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби.   

До 14 юли учението ще се провежда в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в райони, които са обявени предварително.