Неделя, 07 Юли 2024
    
Бургас

Започнаха дните на Тибетската култура в Бургас

  07.07.2024 11:27  
Започнаха дните на Тибетската култура в Бургас

Лама Сонам, Лама Нийма и Лама Таши посрещат бургазлии и гости в КЦ "Морско казино".

При огромен интерес и стотици  записвания преминава първият ден от духовно-културната инициатива в морския град. Тя се организира от Фондация “Калпатару” с председател Виктор Францес и е подкрепена от Община Бургас.

Официалното откриване започна с молитва за здраве и благоденствие по повод рождения ден на духовния водач Далай Лама.

"Благодаря за гостоприемството на Община Бургас, на кмета и зам.-кметицата, на организаторите, на всички вас, които сте тук. Това е добър избор от ваша страна. Днес е рожденият ден на Далай Лама и ние избрахме да празнуваме тук. Виждам колко топли хора сте вие, защото по тези усмивки си личи сърцето на човека. Много сме щастливи и чувстваме страната, като свои дом", това каза в приветствието си Лобсанг Фънтсок, председател на Фондацията за Хималайска култура.

По време на тридневната визита в Бургас ще се случат поредица от интересни събития, свързани с културата и изкуството. Делегацията от Фондация за хималайска култура, включва тримата  монаси Лама Сонам, Лама Нийма, Лама Таши и десет автентични танцьори, които съчетават в движенията си музика, колорит и хилядолетна традиция.Те пристигат от Дарамшала/Dharamshala, свещеният град за хиляди тибетци, намиращ се в долината Кангра в Индия.  Тук живее 14-ия Далай Лама и се намира седалището на Централната тибетска администрация

"Когато  говоря за културата, аз много често използвам една фраза:" Бургас привлича. Бургас създава. Бургас излъчва." Това събитие е от Бургас привлича. Градът ни е място, което привлича много различни посетители и култури от цял свят, а  присъствието на толкова много хора показва любопитство и интерес към далечния Изток . Заповядайте и в следващите дни, за да научим повече за света около нас. Благодаря на нашите гости, които пристигнаха от много далеч, както и на Виктор Францес и Даниела Северинова от Фондация "Калпатару". 

Бургазлии и гостите на града имат уникалната  възможност да се докоснат до древното изкуство на Тибетската пясъчна мандала, енергийна рисунка, която представлява медитация, молитва, хармония; автентични танци на тибетски и хималайски монаси, да си направят традиционен астрологичен сеанс със зарове „мо”. На място в залата е разположен малък базар с ръчноизработени ароматни пръчици, органични тибетски парфюми и пеещи купи, както и книги с духовна и културна тематика. 

И през трите дни монаси, специално обучени в това изкуство, ще създадат сложна и красива мандала, която впоследствие ще бъде ритуално разрушена, символизирайки преходността на всичко във вселената. Тибетски и хималайски танцьори ще представят автентични танци, разкриващи богатото културно наследство на региона. Посетителите ще могат да участват в традиционни предсказателни сеанси, водени от монах с осигурен превод. Монах ще изпълнява индивидуални 15 минутни сеанси за гадаене "мо", според реда на пристигане на желаещите, От 10.30 до 16.00 часа и през трите дни.

Последният ден е денят, в който мандалата се разрушава. Заключителната церемония ще започне с молитва в 16:00 ч. и ще продължи до 16:30 ч., по време на която ще се извърши разрушаването на мандалата. Това ще бъде последвано от молитви за добър късмет и благополучие на цялата публика. След разрушаването, цветният пясък от мандалата ще бъде раздаден на публиката в малки пакети. Монасите и групата ще се отправят към морето за последна молитва на брега на морето, с която събитието ще приключи.

Фондация “Калпатару”, основана през 2013 г. е международна неправителствена организация. Наречена на митичното дърво, изпълняващо желания, фондацията има за цел да популяризира изкуствата, красотата и познанието, подобрявайки качеството на живот чрез различни инициативи като провеждане на разнообразни събития и курсове, публикуване на книги и създаване на филми. Целта на “Калпатару” е да оставя трайно наследство от красота и хармония. За повече информация:

https://kalpataru.eu

[email protected]

Фондация за хималайска култура, основана през 1994 г., е посветена на запазването и популяризирането на уникалното културно наследство на Хималаите. Фондацията осъществява различни културни и образователни програми, които целят да подкрепят местните общности и да разпространяват знания за богатата култура на региона. Със своята дейност, Фондация за хималайска култура се стреми да запази традициите, изкуствата и духовността на Химала