Понеделник, 08 Юли 2024
    
Бургас

В Международния ден на парамедиците българският съюз подготви проект за приравняване на обучението по европейски стандарт

  08.07.2024 10:23  
В Международния ден на парамедиците българският съюз подготви проект за приравняване на обучението по европейски стандарт

Съюзът на парамедиците в България разработи проект за уеднаквяване на теоретичната и практическа подготовка на парамедиците по модел на Европейската общност по спешна медицина. Той решава един от най-сериозните проблеми в България – различните часове и хорариуми, по които сега се подготвят парамедиците във висши училища и професионални центрове. Европейският проект е по идея на бившия президент на общността Джим Конъли и включва еднакви хорариуми, дисциплини и практически занятия, както и уеднаквяване на изискванията относно годишна атестация с възможност за продължаващо обучение на всички работещи в спешна медицинска помощ. В него са заложени задължителни часове по анатомия, физиология, асистиране при реанимация и интензивно лечение, фармакология. В част от обучителните центрове в България часовете са малко, а практическите – съвсем недостатъчни.

„За съжаление има примери за изучаване на дисциплини, които натоварват програмата, но нямат никакво отношение към качествената подготовка на парамедиците. Например: икономика, предприемачество, информационни технологии. Учи се устройство на компютъра, Word, Excel и търсене в Google. Има чужд език, вместо латински с медицинска терминология. Тези предмети трябва да бъдат заменени със специфична професионална подготовка или повече практически занятия“, коментира Ива Пехливанска, председател на Съюза на парамедиците в България.

В образователната степен „професионален бакалавър“ например е задължително спешните случаи да бъдат разделени на модули – сърдечносъдова система, неврология, токсикология и т.н., а не да се изучават общо. Няма никакви практически часове за изучаване на комуникация със системата на Регионалния координационен център, както и различните системи в линейката. Изготвеният проект обобщава всички необходими занятия и скоро ще бъде представен на висши училища, обучителни центрове и институции.

Всеизвестен е фактът, че както у нас така и по света парамедиците са изключително полезни в спешна помощ, спасителни и доброволни формирования, при бедствия, аварии и катастрофи с множество пострадали. Те работят рамо до рамо с полиция, пожарна безопасност и военни. В нашите редици имаме представители на всички тези подразделения на професията и съвместно работим по организирането на допълните обучителни и демонстрационни програми за обмяна на опит, допълни Ива Пехливанска.

Днес се отбелязва Международният ден на парамедиците. На 8 юли се чества годишнината от рождението на Доминик-Жан Лари, човекът, често наричан „бащата на съвременните линейки“. Тази година темата на световния ден е „Разликата, която правим“. Тя подчертава огромното въздействие, което парамедиците оказват всеки ден по света. От различни спешни случаи до спасяване и евакуация при бедствия, аварии и катастрофи и осигуряване на необходимата грижа за пациенти и пострадали при инциденти, в различна среда и обстановка на работа.

У нас има около 2000 парамедици, притежаващи различна степен на професионална квалификация.